Σελινόριζες με καρότα και κρεμμύδια

Τρεις πολύτιμες, θρεπτικές ρίζες, ένα πιάτο. Ένα γευστικότατο αν και απλό πιάτο. Η σελινόριζα που μοιάζει με υπερμεγέθη πατάτα, το καρότο και το καθημερινό μας ξερό κρεμμύδι που το βάζουμε παντού,  σμίγουν όλα μαζί, χωρίς καμία απολύτως σειρά στην πλατιά μου κατσαρόλα, με μπόλικο ελαιόλαδο και σε λίγη ώρα το υπέροχο αυτό φαγητό με το χυμό από ένα ή δύο λεμόνια, σερβιρισμένο στο τραπέζι μας.

Ξέρω ξέρω η σελινόριζα φοβίζει για το πως θα την καθαρίσουμε μιας και έχει πολλές απολήξεις και ριζίδια με χώματα και πρέπει να αφαιρεθεί αρκετή απ’ την εξωτερική της φλούδα. Όμως τα πράγματα απλοποιούνται αν πρώτα την κόψουμε όπως κόβουμε ένα μήλο, κάθετα και σε οχτώ κομμάτια. Έτσι μπορούμε εύκολα να την καθαρίσουμε και κυρίως να αφαιρέσουμε τα ξένα σώματα που χώνονται ανάμεσα στα ριζίδια της. Έχει εκπληκτική φίνα γεύση, ελάχιστες θερμίδες, μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους και δίνει μια ιδιαίτερη νοστιμιά στο χοιρινό κρέας που δένει απόλυτα μαζί του.

Η σημερινή όμως πρόταση μου είναι απλούστατη, γρήγορη, χορταστική και κυρίως γευστικότατη. Σας προτρέπω να την δοκιμάσετε.

Υλικά (για 5-6 μερίδες)

  • 3 σελινόριζες γύρω στα 2 κιλά. Με το καθάρισμα δεν θα μείνουν πάνω από 1500 γρ.
  • 4 μεγάλα καρότα
  • 4 ξερά κρεμμύδια
  • Το χυμό από ένα ή δυο λεμόνια, ανάλογα με το πόσο ξινό προτιμάτε το φαγητό
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Μαύρο πιπέρι χοντροκομμένο και λίγο μπούκοβο
  • 1 σφηνάκι λευκό κρασί

Εκτέλεση

  • Κόβω τις σελινόριζες σε όγδοα, τις καθαρίζω από την εξωτερική φλούδα και τις ξανακόβω σε χοντρούς κύβους. Καθαρίζω τα καρότα και τα κρεμμύδια και τα κόβω σε μεγάλα κομμάτια.

  • Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζω αρκετό ελαιόλαδο και όλα μαζί τα κομμάτια σελινόριζας, καρότων και κρεμμυδιών. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω και το μπούκοβο και σοτάρω πολύ καλά. Σβήνω με το κρασί.

  • Ρίχνω περίπου 2 ποτήρια ζεστό νερό, σκεπάζω την κατσαρόλα μου και αφήνω να σιγοβράσουν τα λαχανικά μου, ώσπου να μαλακώσουν και να χυλώσει η σάλτα, πράγμα που επιτυγχάνεται με τη βοήθεια του αμύλου που περιέχει η σελινόριζα.

  • Κατεβάζω την κατσαρόλα μου από τη φωτιά, περιχύνω με το χυμό των λεμονιών και πασπαλίζω με ψιλοκομμένο σέλινο.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *