Σαργός ψητός με πέστο λουίζας

Κι’ αν με ρωτάς, “γιατί σαργός με πέστο λουίζας;”, θα σου απαντήσω. “Γιατί όχι, πρώτον στο πέστο παίζουν πολλά αρωματικά και δεύτερον η λουίζα έχει ένα λεπτό χαρακτηριστικό λεμονάτο άρωμα. Συνήθως βεβαίως την χρησιμοποιούμε σε γλυκά, όπως έκανα εγώ στην πολύ πετυχημένη μου μαρμελάδα βανίλιας με φύλλα λουίζας. Όμως γιατί να μην τη δοκιμάσουμε και σε ψάρι ψητό που θα το αρωματίσει ελαφρά και η “γέμιση” με πέστο λουίζας και αμύγδαλου θα το κάνουν πολύ ενδιαφέρον;!

Βρήκα στην κεντρική ψαραγορά ωραιότατους φρέσκους σαργούς, χαρακτηριστικούς για τις κάθετες σκούρες γραμμές τους, που δεν διακρίνονται πάντα εύκολα και την μαύρη “βουλίτσα” στην αρχή της ουράς. Άρπαξα την ευκαιρία, άρπαξα και τους γευστικότατους σαργούς και σας τους παρουσιάζω με αυτό το ιδιαίτερο πέστο. Μια δοκιμή θα σας πείσει.

Υλικά (για δυο άτομα)

  • 2 σαργοί
  • Ελαιόλαδο
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • Αλάτι

Υλικά για το πέστο

  • 100 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
  • Μερικά φύλλα λουίζας
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 3 κ.σ. παρμεζάνα
  • 2-3 κ.σ ελαιόλαδο
  • Ελάχιστο αλάτι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζω και πλένω καλά τα ψάρια. Δουλειά που την κάνει και ο ψαράς.
  • Βάζω όλα τα υλικά του πέστο στο μούλτι και τα πολτοποιώ καλά. Τα αμύγδαλα ίσως αφήσουν κόκκους, δεν πειράζει καθόλου.

     

  • Λαδώνω και αλατίζω καλά τα ψάρια, έξω και μέσα στην κοιλιά τους και τα γεμίζω με το πέστο.

  • Βάζω τα ψάρια σε σχάρα και πάνω από ταψί που έχω ρίξει ένα ποτήρι νερό.

  • Ο χρόνος του ψησίματος εξαρτάται από το πόσο ψημένα τα θέλει ο καθένας μας.

  • Σερβίρω με καλά χτυπημένο λαδολέμονο, μια καλή σαλάτα και δροσερό άσπρο κρασί.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *