Σαρδέλες φούρνου οι βαθυκόκκινες

Μετά από πολλές εβδομάδες (covid 19 η αιτία) ξαναβρέθηκα στην αγαπημένη μου λαϊκή. Πρωί πρωί με την αυγούλα, με το καρότσι, τα γάντια και τη μάσκα και να’ μαι, να “ξεφορτώνω” καφάσια με φρούτα και λαχανικά. Έλα, μην το παίρνεις στα σοβαρά, απλώς είμαι, ούτως ή άλλως, πολύ πρωινός τύπος  και ήθελα ν’ απολαύσω, αυτή μου την πρώτη επαφή, όλα τα δώρα της φύσης όσο γίνεται πιο άνετα και με ασφάλεια. Παρατήρηση πρώτη. Ούτε ένας απ’ τους παραγωγούς δεν φορούσε μάσκα. Και μόνο οι πατατάδες φορούσαν γάντια. Παρατήρηση δεύτερη, υπήρχε όντως απόσταση του ενός πάγκου απ’ τον άλλο. Παρατήρηση τρίτη, εμείς οι λίγοι πρωινοί πελάτες, προσεχτικοί και σε απόσταση ασφαλείας. Τι θα γινόταν όμως όσο περνούσε η ώρα; Ούτε που να το σκεφτώ.

Τέλος πάντων ας αφήσω την γκρίνια και ας πιάσω τα ψώνια μου. Λαχταριστά φρέσκα λαχανικά και φρούτα, λαμπερά χρώματα, περιποιημένοι πάγκοι. Χόρτασαν τα μάτια μου. Δεν είχα πρόγραμμα, ούτε λίστα, ψώνισα ό,τι μου χτύπησε στο μάτι.


Μέσα σε όλα και οι σαρδελίτσες μου, κατευθείαν απ’ τα καφάσια τους. Τις υπολόγιζα για ψητές, έλα όμως που τα χρώματα και οι νοητοί συνδυασμοί γεύσεων δεν με άφηναν σε ησυχία. Έτσι για άλλη μια φορά, ένα μικρό πείραγμα, ένα twist στο ταψί μου με τα παντζάρια και βγήκε ένα φαγητό γλύκισμα και γεμάτο χρώματα, όπως ήταν και το πρωινό μου.
Τολμήστε το, θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα το ψημένο σε λεπτές φέτες  παντζάρι, με την γήινη γεύση του, κάτω απ’ τις σαρδελίτσες.

Υλικά (2-3 μερίδες)

  • 600 γρ. σαρδέλες
  • 2 κεφάλια παντζαριού
  • 2 κόκκινα ξερά κρεμμύδια
  • Ντοματίνια αρκετά ως πολλά
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ποτήρι κρασί κόκκινο
  • Ελαιόλαδο
  • Ελάχιστο αλάτι
  • Φρέσκο θυμάρι απ’ τη γλάστρα μου

Εκτέλεση

  • Καθαρίζω πολύ προσεχτικά τις σαρδέλες μου. Πολλές φορές τα φρέσκα ψάρια περιέχουν κόκκους φελιζόλ απ’ τα κουτιά που τα έχουν βάλει.

  • Καθαρίζω και κόβω σε φέτες τα κρεμμύδια, τα δυο παντζάρια (ή κοκκινογούλια), ψιλοκόβω τις σκελίδες σκόρδου και στα δυο τα ντοματίνια.

  • Στρώνω στο ταψί ή πυρέξ μου πρώτα τις φέτες παντζαριού με τις ροδέλες κρεμμυδιού. Πασπαλίζω με το θυμάρι και μερικά σκόρδα.

  • Προσθέτω από πάνω τα τοματίνια και τα υπόλοιπα σκόρδα. Περιχύνω με ελαιόλαδο, αλατίζω ελαφρά.

  • Ακουμπώ προσεχτικά τις σαρδέλες, περιχύνω πάλι με ελαιόλαδο και στην άκρη του ταψιού ρίχνω το κόκκινο κρασί και λίγο νερό. Ανακινώ προσεχτικά.

  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, αέρα, 220 βαθμούς, περίπου για 25 λεπτά.

  • Οι σαρδέλες μου είναι έτοιμες, με μια σάλτσα γλύκισμα απ’ τα κρεμμύδια και τα ντοματίνια και με τη χαρακτηριστική γήινη γεύση απ’ τα παντζάρια.

Καλή σας επιτυχία

Φωτο-αναμνήσεις

Μασσαλία-λιμάνι
Η περίφημη, καθημερινή και υπαίθρια ψαραγορά, όπου οι ίδιοι οι ψαράδες πουλάνε ψάρια και θαλασσινά που πιάνουν με τις τράτες και τα τρεχαντήρια τους από το προηγούμενο ξημέρωμα. Εκεί λοιπόν, αγόρασα και έφτιαξα στο σπίτι που μας φιλοξένησε τις Γαλίδες σαρδελίτσες – Μάρτιος 2016.

Αν ενδιαφέρεστε για τη γνήσια Μπουγιαμπέσα που προτωφτιάχτηκε στη Μασσαλία λόγω της πληθώρας των ψαρικών, κλίκ εδώ. Εδώ την απολαύσαμε γιατί εδώ την μαγείρεψα κι’ εγώ.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *