Σαρδέλες με λαχανάκια Βρυξελλών

Τα αγάπησα απ’ την πρώτη στιγμή που τα είδα και τα δοκίμασα. Πρώτα για το μέγεθος τους και μετά για την ελαφρώς πικρούτσικη γεύση τους που μου πηγαίνει πολύ. Τόσο μικρούλικα, τόσο χαριτωμένα, τόσο τέλεια σφαιρικά, μικρογραφία ενός μεγάλου λάχανου με όλα και συμπυκνωμένα τα πολύτιμα συστατικά του. Όμως εμένα μου ξυπνούν κι’ αναμνήσεις άλλων χρόνων, περασμένων αλλά όχι χαμένων. Αυτών των παιδικών μου χρόνων, που αυτό το μινιόν του μεγέθους τους με παραπέμπει, ακόμα και τώρα, σε γνωστά και αγαπημένα παραμύθια. Ο κοντορεβιθούλης και η Τοσοδούλα κι’ από κοντά η μικρόσωμη Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, να παίζουν κρυφτό, να τραγουδούν και να χορεύουν ανάμεσα στα τεράστια γι’ αυτούς τους λιλιπούτιους ήρωες, λαχανάκια Βρυξελλών που σαν λαχανοπράσινες γκαζές στριφογυρίζουν πότε εδώ και πότε παραπέρα, σαν μια όμορφη παράξενη παρέα.

Τα συνδύασα με σαρδέλες που έβγαλα τελευταία στιγμή από την κατάψυξη. Τα ακούμπησα απαλά πάνω σε λεπτές ροδέλες λεμονιού, τα αρωμάτισα με σκορδάκι και φρέσκο θυμάρι απ’ τη γλάστρα μου. Οι σαρδέλες σταθερή αξία, τα λαχανάκια Βρυξελλών μεγάλη αξία για την κουζίνα μου.

Υλικά (για 4 καλές μερίδες )

  • 1/2 κιλό σαρδέλες
  • 1/2 κιλό ή και παραπάνω λαχανάκια Βρυξελλών
  • 1 λεπτόφλουδο, γερό, όμορφο λεμόνι, οπωσδήποτε ελληνικό + άλλο 1 για το χυμό του
  • 1 σκελίδα σκόρδου μεγάλη ή 2 μέτριες
  • Αρκετό ελαιόλαδο
  • Κλωναράκια φρέσκου θυμαριού
  • Αλάτι
  • Λίγη τριμμένη φρυγανιά ή παξιμάδι

Διαδικασία

  • Καθαρίζω τις σαρδέλες και τα λαχανάκια. Απ’ τα λαχανάκια αφαιρώ 2-3-4 φυλλαράκια αν τα δω κάπως μαραμένα ή με στίγματα. Τα πλένω καλά σε νερόξυδο. Πλένω το λεμόνι και το κόβω στα δυο.

  • Κατόπιν και με πολύ κοφτερό μαχαίρι το κόβω σε πολύ λεπτές ροδέλες. Αφαιρώ τα κουκούτσια τους.

  • Ρίχνω τα λαχανάκια μου σε βραστό νερό – ίσα να τα σκεπάζει – και τα αφήνω να βράσουν μόνο για 3-4 λεπτά. Δοκιμάζω με ένα μυτερό μαχαιράκι να δω ότι κάπως κρατάνε.
  • Όπως είναι ζεστά και αφού τα έχω στραγγίσει καλά τα ρίχνω στο πυρέξ στο οποίο έχω ρίξει ελαιόλαδο και πολτοποιημένο το σκόρδο. Αλατίζω και ανακινώ καλά τα λαχανάκια ώστε όσο είναι ζεστά να απορροφήσουν το ελαιόλαδο. Τα σπρώχνω όλα στην άκρη.

  •  Στρώνω τώρα πρώτα τα κλαδάκια του θυμαριού και από πάνω τις ροδέλες του λεμονιού. Τακτοποιώ τα λαχανάκια.

  • Ενδιάμεσα βάζω τις σαρδέλες. Ρίχνω πάνω από όλα τα υλικά μπόλικο λαδολέμονο. Αλατίζω και τέλος πασπαλίζω με τριμμένη φρυγανιά ή παξιμάδι.

  • Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 250 βαθμούς για 20′ και άλλα 3-4 στο γκριλ αν θέλω να γκρατιναριστούν λίγο ακόμα. Ενδιάμεσα ελέγχω τα υγρά του ταψιού. Χρειάστηκε να προσθέσω ελάχιστο νερό, περίπου 1/2 φλυτζανάκι ελλ. καφέ. Εσείς θα κρίνετε.

  • Το φαγητό μου έτοιμο, ιδιαίτερο και πεντανόστιμο. Οι σαρδέλες σταθερή αξία, τα υπέροχα λαχανάκια με τη χαρακτηριστική γεύση τους να έχουν ρουφήξει τα υγρά και να είναι φανταστικά. Όσο για τις ροδέλες λεμονιού δεν χρειάζεται να σας πω ότι… κρίμα που δεν έβαλα δυο λεμόνια σε ροδέλες… τρώγονται σαν λουκούμι.

  • Σερβίρω με πολύχρωμη σαλάτα και σπιτικό ψωμί γιαουρτιού. Αν δεν το έχετε φτιάξει ακόμα, ευκαιρία να ρίξετε μια ματιά στις ζύμες ή να πατήσετε στα μπλε γράμματα, ακριβώς από πάνω.

Καλή σας όρεξη… η επιτυχία είναι δεδομένη

Comments

2 responses to “Σαρδέλες με λαχανάκια Βρυξελλών”

  1. vatsithianou fotini

    Συγχαρητήρια Χίλια μπράβο

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Ευχαριστώ πολύ Φωτεινή μου!

Leave a Reply to Δήμητρα Χερουβείμ Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *