Ριζότο με μανιτάρια και μύδια

Τι θα φάμε σήμερα;” ρωτάει ο καλό μου, δέκα η ώρα το πρωί. “Καλά πριν λίγο σηκωθήκαμε από το πρωινό και με ρωτάς από τώρα για το μεσημεριανό;” απαντάω εγώ, ελαφρώς και δήθεν έκπληκτη. Στην πραγματικότητα  όμως του απαντάω με ερώτηση, μιας και ακόμα δεν έχω αποφασίσει για το μενού της ημέρας. Σκέφτομαι για άλλη μια φορά ότι το να απαντάς στην ερώτηση του άλλου με ερώτηση,  είναι μια καταπληκτική τεχνική για να αποφύγεις την όποια απάντηση, την οποία  ούτε συ δε γνωρίζεις,  προς το παρόν  τουλάχιστον.

Σας μπέρδεψα μήπως; Ξεχάστε το. Το πρόβλημα είναι τόσο απλό, όσο το καθημερινό ερώτημα που βασανίζει κάθε άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για το φαγητό της οικογένειας και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
Ότι έχει το ψυγείο και ότι υπάρχει στα ντουλάπια” μονολογώ χαμηλόφωνα, μιας και δεν έχω όρεξη για πολλές πολλές συζητήσεις και μάλιστα πρωινιάτικα.

Το ψυγείο μας λοιπόν έχει, εκτός από φρούτα και σαλατικά, μισό κιλό περίπου μύδια με τα κελύφη τους, δηλαδή μια χούφτα περίπου ψίχα καθαρισμένα και γύρω στα 250-300 γρμ. μανιτάρια πλευρώτους. Όσο για τα ντουλάπια, τα κλασικά  ζυμαρικά και ρύζια.

Αυτό είναι” σκέφτομαι “θα φτιάξω ένα ριζότο με τα μύδια και τα μανιτάρια και μάλιστα θα το φτιάξω με ρύζι αναποφλοίωτο”  “Είμαι σίγουρη για την επιτυχία του, άσε που θα εισπράξω και τα εύσημα του καλού μου

20131116_0108.jpg crop

Υλικά (για 2-3  άτομα)

  • Μισό κιλό μύδια ή και λίγο παραπάνω
  • 300  γρμ. μανιτάρια πλευρώτους
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι αναποφλοίωτο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά και μια τσιμπιά κύμινο

20150811_0006

Εκτέλεση

  1. Το πρώτο που κάνω είναι να πλύνω το ρύζι και να το βάλω σε λεκανίτσα με νερό για να μαλακώσει. Όσο περισσότερο μείνει τόσο το καλύτερο. Εγώ το άφησα για 2-3 ώρες.
  2. Αφού περάσουν αυτές οι 2-3 ώρες που πρέπει να μείνει το ρύζι στο νερό, το βάζω να βράσει και να μαλακώσει, περίπου 10-12 λεπτά.
  3. Καθαρίζω τα μύδια, βγάζω το γενάκι τους και τα αχνίζω με λίγο νερό για να ανοίξουν τα κελύφη και να πάρω την ψίχα τους.
  4. Αφαιρώ τα σκληρά μέρη από τα κοτσάνια των μανιταριών και τα ξεχωρίζω με μαχαιράκι.
  5. Καθαρίζω τις σκελίδες σκόρδου, τις πολτοποιώ και τις βάζω στο τηγάνι με το ελαιόλαδο.
  6. Ταυτόχρονα προσθέτω και τα μανιτάρια, τα αλατίζω αμέσως, αυτό βοηθά στο να πέσει πιο γρήγορα ο όγκος τους και τα σοτάρω μαζί με το πολτοποιημένο σκόρδο. Το σκόρδο με την υγρασία των μανιταριών δεν σκουραίνει και κυρίως δεν πικρίζει.
  7. Τα αφήνω ώσπου να πέσει ο όγκος τους και κυρίως, δοκιμάζοντας τα να έχουν μαλακώσει. Τα πλευρώτους βέβαια έχουν μια υφή πιο ας την πούμε “λαστιχωτή” από άλλα μανιτάρια.
  8. Ρίχνω το κρασί και χωρίς να περιμένω να εξατμιστεί τελείως, ρίχνω και το βρασμένο ρύζι με λίγο από του ζουμί του, προσθέτω τα αχνισμένα μύδια.
  9. Πασπαλίζω με το πιπέρι, την πάπρικα και το λίγο κύμινο. Ανακατεύω απαλά και σερβίρω το ριζότο ζεστό.

20150811_0009 20150811_0012 20150811_0017

Συμβουλή

  •  Το φαγητό αυτό γίνεται βεβαίως και με ρύζι της προτίμησής σας.

Καλή σας επιτυχία

Comments

2 responses to “Ριζότο με μανιτάρια και μύδια”

  1. Δημήτρης Κοντίνος

    Τα μύδια δεν γράφεται πότε τα βάζετε!

    1. Σας ευχαριστώ πολύ, μόλις το συμπλήρωσα.

Leave a Reply to Δημήτρης Κοντίνος Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *