Ρατατούιγ: Bohémienne de Légumes

20161125_0002     Ο Κούνεο εγκαταστάθηκε στη δεύτερη καμπίνα και σχεδόν αμέσως ανακήρυξε ιδιωτικό του χώρο την κουζίνα. Ο παχουλός άντρας με τα αραιωμένα μαλλιά έβγαλε τα μπαχαρικά, τα λάδια και τα βότανα από τη βαλίτσα του και από τη θήκη με τα μπουκαλάκια, και τα ακούμπησε δίπλα σε μια εντυπωσιακή συλλογή από σπιτικά μίγματα καρυκευμάτων για πιο πικάντικα πιάτα, πιο έντονες σάλτσες ή απλώς “για να μυρίζει κανείς και να νιώθει ευτυχία”.

     Εκείνο το βράδυ ο Κούνεο, φορώντας μια λουλουδάτη ποδιά και ασορτί γάντια, έφερε στο κατάστρωμα το αχνιστό φαγητό τους.

     “Κύριοι, μια λιγότερο τουριστική παραλλαγή του ρατατούιγ: Bohemienne de Legumes”, είπε ακουμπώντας την πιατέλα στο αυτοσχέδιο τραπέζι που είχαν στήσει. Η συνταγή περιείχε ψιλοκομμένα και σοταρισμένα κόκκινα λαχανικά, αρωματισμένα με μια γενναιόδωρη δόση θυμάρι, τα οποία ο Κούνεο είχε βάλει σε φόρμα και τα είχε αναποδογυρίσει επιδέξια στην πιατέλα προτού να περιχύσει με εξαιρετικό ελαιόλαδο. Το φαγητό συνόδευαν κοτολέτες αρνιού, που τις είχε  περάσει τρεις φορές πάνω από τη φλόγα του γκαζιού, και μια καταπληκτική κρέμα σκόρδου.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

  Απόσπασμα από το βιβλίο της NINA GEORGE, ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΙΖΙΑΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ 2016

Το σχόλιο που ακολουθεί καθώς και η ενδιαφέρουσα συνταγή, υλικά και εκτέλεση είναι επίσης από το βιβλίο.

Αυτή η συνταγή μοιάζει με το ρατατούιγ, αλλά περιέχει επιπλέον μελιτζάνες  σάλτσα βασιλικού και ντομάτας. Συνήθως παρασκευάζεται με ψιλοκομμένα λαχανικά ενός χρώματος. Η γεύση αυτού του πιάτου λαχανικών της Προβηγκίας εξαρτάται από την ποιότητα και τη γευστικότητα των συστατικών του. Τα αρώματα των φρέσκων μυρωδικών παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο.

Υλικά για την τερίνα λαχανικών (2 καλές μερίδες)

  • 3 κόκκινες πιπεριές
  • 2 ώριμες ντομάτες
  • 2 μελιτζάνες μέτριο μέγεθος
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 2 μέτρια κολοκυθάκια ή 8-10 μπέιμπι
  • 1-2 σκελίδες σκόρδου
  • Φρέσκο θυμάρι
  • Δενδρολίβανο
  • Αλάτι, πιπέρι

Υλικά για τη σάλτσα ντομάτας

  • 500 γρ. ώριμες ντομάτες ξεφλυδισμένες ή 1 κονσέρβα κονκασέ
  • 3 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  • Άφθονο ψιλοκομμένο θυμάρι και βασιλικό
  • Αλάτι, πιπέρι, μια τσιμπιά ζάχαρη

20161123_0005

Εκτέλεση για την τερίνα λαχανικών

  1. Πλένω, καθαρίζω και ψιλοκόβω σε μικρά κυβάκια όλα τα λαχανικά. Μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες, κολοκυθάκια, κρεμμύδια.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρω αρχικά σε δυνατή φωτιά, μετά τη χαμηλώνω και με αρκετό ελαιόλαδο, πρώτα τα κυβάκια μελιτζάνας περίπου 10-15 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν.
  3. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα λαχανικά, τα ανακατεύω μια φορά καλά, αλλά απαλά και σκεπάζω το τηγάνι μου. Τα αφήνω σκεπασμένα ώσπου να μαλακώσουν. Στο τέλος και πριν σβήσω τη φωτιά, αλατοπιπερώνω και προσθέτω το πολτοποιημένο σκόρδο με τα φυλλαράκια θυμαριού και δενδρολίβανου.
  4. Τακτοποιώ όλα τα έτοιμα λαχανικά μου σε στρογγυλή  φόρμα 20 εκ. και τα αφήνω στην άκρη.

20161123_0008     20161123_0009

20161123_0013     20161123_0015

20161123_0021     20161123_0024

Εκτέλεση για τη σάλτσα ντομάτας

  1. Ζεσταίνω καλά τις 3 κ.σ. σε ένα τηγανάκι και ρίχνω τις ψιλοκομμένες ντομάτες μαζί με τα άφθονα ψιλοκομμένα μυρωδικά του φρέσκου θυμαριού και του βασιλικού. Ανακατεύω.
  2. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω μια τσιμπιά ζάχαρη και αφήνω σε σιγανή φωτιά να δέσει η σάλτσα.

20161123_0017     20161123_0018

Σερβίρισμα της τερίνας

  • Αναποδογυρίζω την τερίνα σε στρογγυλή πιατέλα, στο κέντρο βάζω προσεκτικά την έτοιμη δεμένη σάλτσα ντομάτας και ραντίζω ελαφρά με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
  • Σερβίρω την τερίνα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου. Tο εξαιρετικό αυτό πιάτο το κάνει ιδιαίτερο η προετοιμασία του και τα άφθονα φρέσκα μυρωδικά.

20161123_0026

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *