Ψητό κοτόπουλο σε μαρινάδα σφενδάμου και μουστάρδας

Είχα ξεχάσει τελείως το σιhen-choirρόπι σφενδάμου σε συρτάρι του ψυγείο μου, από τότε που έκανα τα καταπληκτικά μπισκοτάκια σφενδάμου. Στριμωγμένο ανάμεσα σε άλλα μπουκαλάκια και βαζάκια, που και αυτά περιμένουν τη σειρά τους για να αξιοποιηθούν σε κάτι ιδιαίτερο και όχι καθημερινό. Έτσι σε ένα ξεκαθάρισμα, το ανέσυρα από το συρτάρι και μαζί με αυτό,  και τα τέσσερα άκρα ενός κοτόπουλου, από την κατάψυξη. Ήρθε η ώρα λοιπόν, σκέφτηκα, να φτιάξω αυτό το καταπληκτικό πιάτο που είχα γευτεί πριν κάποια χρόνια στον Καναδά και με υπομονή περίμενε καταχωνιασμένο στα συρταράκια της γευστικής μου μνήμης. Εύκολο, με  έναν υπέροχο, ισορροπημένο συνδυασμό γλυκόξινων υλικών, μιας και εκτός απ’ το σιρόπι, έχω βάλει  επίσης  μουστάρδα και λεμόνι, που θυμάμαι καλά ότι περιείχε και  το περίφημο κοτόπουλο του Καναδά.

Υλικά (για 2 άτομα)

  • Τα άκρα από ένα κοτόπουλο
  • 1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • Το χυμό από μισό λεμόνι
  • 3 κ.σ. γεμάτες σιρόπι σφενδάμου
  • 2 κ.σ. μουστάρδα απαλή
  • Σουσάμι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

20170104_0004

Εκτέλεση

  1. Πλένω καλά και στεγνώνω τα άκρα του κοτόπουλου.
  2. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω τις 3 κ.σ. σφενδάμου με τη μουστάρδα, το χυμό απ’ το μισό λεμόνι, 1 κ.σ. γεμάτη ελαιόλαδο και αλάτι.
  3. Βάζω το κοτόπουλο σε ένα μεγάλο μπολ, το περιχύνω με τη μαρινάδα σφενδάμου, το μαλάσσω απαλά και καλά, ώστε να πάει παντού, καλύπτω το μπολ με μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο τουλάχιστον για 3-4 ώρες.
  4. Αφού περάσει ο χρόνος των 3-4 ωρών, προθερμαίνω καλά το φούρνο στους 200 βαθμούς, αφαιρώ τη μεμβράνη από το μπολ, τοποθετώ το κοτόπουλο σε πυρέξ, πάνω από τις κομμένες φέτες λεμονιού, πασπαλίζω με σουσάμι και το βάζω στον φούρνο.
  5. Ψήνω στους 200 βαθμούς 20-25 λεπτά απ’ τη μια πλευρά τα άκρα του κοτόπουλου και άλλα τόσα απ’ την άλλη, ώσπου να δω να ροδοκοκκινίζουν.
  6. Αν χρειαστούν  κάποια επιπλέον υγρά στο πυρέξ, απλώς προσθέτετε ένα σφηνάκι λευκό κρασί.
  7. Αν πάλι τελειώνοντας το ψήσιμο το φαγητό έχει πολλά ζουμιά, τα δένετε με λίγο κόρν φλάουρ όπως έκανα εγώ και έφτιαξα μια καταπληκτική γλυκόξινη σάλτσα, με την οποία συνόδεψα το ροδοψημένο κοτόπουλο.

20170104_0007 20170104_0009 20170104_0026 20170104_0033

Καλή σας επιτυχία

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *