Ψαρονέφρι γεμιστό με δαμάσκηνα και βερίκοκα (άκοπο)

Βεβαίως και με εντυπωσίασε πρώτα η παρουσίαση του πιάτο, η γεύση σίγουρα, δεν το συζητώ, αλλά έμεινα εντυπωσιασμένη από μια τεχνική για να γεμίσεις το ψαρονέφρι, που είδα και έμαθα για πρώτη φορά. Ξεχάστε τις οδοντογλυφίδες ή τον σπάγκο που συνηθίζουμε να βάζουμε στο ανοιγμένο και ρολαρισμένο ψαρονέφρι για να συγκρατήσουμε τη γέμιση που έχουμε τοποθετήσει σ’ αυτό. Μια ξύλινη κουτάλα μας χρειάζεται, για την ακρίβεια το μακρύ της ξύλο, λίγη προσοχή και έτοιμο το “τούνελ” στο ψαρονέφρι μας, που θα δεχτεί τα γλυκά αποξηραμένα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα. Όσο για τη γεύση μοναδική. Μπαχαρικά, κρασί, μέλι και πορτοκάλι συνεργούν για να γευτείτε “κυνήγι” διαλεχτό… από το μαγαζί της γειτονιάς σας.

Υλικά (για 4 άτομα)

  • Ένα ψαρονέφρι περίπου 400-450 γρ. κομμένο σε δύο ίσα κομμάτια
  • 4-5 αποξηραμένα δαμάσκηνα
  • 4-5 αποξηραμένα βερίκοκα
  • 1 πορτοκάλι – το ξύσμα του και το χυμό του
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 3-4 σκελίδες σκόρδου
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί ή μαυροδάφνη
  • 1-2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • Ελαιόλαδο και βούτυρο γάλακτος
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Το πρώτο που κάνω είναι να πάρω το ένα ψαρονέφρι, να το κρατήσω σφιχτά αλλά μαλακά στο αριστερό μου χέρι και με την ανάποδη πλευρά μιας ξύλινης κουτάλας να σπρώξω προσεχτικά το μακρύ στρογγυλό ξύλο της, στο κέντρο του κρέατος. Αυτό θα εισχωρήσει πολύ εύκολα στο μαλακό κρέας και θα του κάνει ένα “τούνελ” ιδανικό να χωρέσουν τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα, χωρίς να σχιστεί το κρέας.

  • Διαλέγω τα πιο μικρά δαμάσκηνα και βερίκοκα και τα σπρώχνω μέσα στο “τούνελ” .Για ευκολία βάζω τα φρούτα και από τις δυο τρύπες του. Τα αφήνω στην άκρη.

  • Καθαρίζω και κόβω σε ροδέλες τα δυο κρεμμύδια και σε φετούλες τα σκόρδα. Τα ρίχνω σε μεγάλο τηγάνι και τα σοτάρω με ελαιόλαδο και μια κ.σ. βούτυρο γάλακτος. Προσθέτω αμέσως μετά τα δυο ψαρονέφρια, το μέλι και  όλα τα μπαχαρικά μου. Αλατοπιπερώνω.

  • Σοτάρω καλά και το κρέας και το σβήνω με το ένα ποτήρι κρασί και το χυμό από το πορτοκάλι, αφού έχω αφαιρέσει το ξύσμα του, με το οποίο πασπαλίζω όλα τα υλικά στο τηγάνι. Σε ένα μικρό ποτήρι αραιώνω με νερό μια ή δυο κ.σ. κορν φλάουρ, του προσθέτω λίγο απ’ το ζεστό ζουμί του τηγανιού και το ρίχνω μέσα σε αυτό ώστε να δέσει η σάλτσα.

  • Μεταφέρω όλα τα υλικά του τηγανιού σε πυρέξ, το σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και το βάζω σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 250 βαθμούς για 15-20 λεπτά. Όχι παραπάνω.

  • Βγάζω το πυρέξ από το φούρνο, τοποθετώ το ψαρονέφρι σε ξύλο κοπής και με κοφτερό μαχαίρι το κόβω σε φέτες.

  • Σερβίρω με άσπρο ρύζι εμπλουτισμένο με μαύρη σταφίδα και κόκκους κόκκινου πιπεριού. Ο συνδυασμός εκπληκτικός. Η όλη δε γεύση αυτού του υπέροχου και οπτικά πιάτου θυμίζει γεύση κυνηγιού. Ιδανικό για γιορτινές μέρες και χαρούμενες γιορτινές βραδιές.

Καλή σας επιτυχία

Comments

2 responses to “Ψαρονέφρι γεμιστό με δαμάσκηνα και βερίκοκα (άκοπο)”

  1. fotini ΒΑΤΣΙΘΙΑΝΟΥ

    καταπληκτικο!!!

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Σ’ ευχαριστώ θερμά! Πολλές ευχές!

Leave a Reply to Δήμητρα Χερουβείμ Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *