Πουρές πατάτας με κρέμα τυριού και πράσοσκορδοκρέμμυδο (Άμστερνταμ)

Βρισκόμαστε στον 12ο αιώνα και οι αλιείς μιας ευρύτερης περιοχής, βόρεια της Ευρώπης, ρίχνουν επιτέλους άγκυρα και ιδρύουν το μικρό αλιευτικό τους χωριό στις όχθες του ποταμού Άμστελ. Και προς τιμή του, αλλά και για ευκολία στην εύρεση τοπωνυμίου, όπως γίνεται άλλωστε πολλές φορές στην γεωγραφία, ονομάζουν το χωριουδάκι τους Άμστερνταμ, από το όνομα του ποταμού βεβαίως.
Περνούν τα χρόνια, οι αιώνες για την ακρίβεια και το Άμστερνταμ, ναι ναι δεν κάνεις λάθος στις Nederland βρισκόμαστε ή αλλιώς στις Κάτω Χώρες (το 1/4 της χώρας βρίσκεται κάτω από την στάθμη της θάλασσας) ή αλλιώς στην πανέμορφη και επίπεδη Ολλανδία, το Άμστερνταμ λοιπόν, από χωριουδάκι με τις λίγες οικογένειες μεταλλάσσεται στο σημερινό ισχυρό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο όχι μόνο της Ολλανδίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Πρωτεύουσα της χώρας με περίπου 800.000 κατοίκους, κατέχει τον τίτλο της πόλης με τις περισσότερες εθνικότητες στον κόσμο.

Η πόλη είναι γνωστή για τα πολλά εξαιρετικά και ενδιαφέροντα μουσεία της, όπως το Κρατικό Μουσείο Ρέικσμουζεουμ (Het Rijksmuseum), τo Μουσείο του Βαν Γκονγκ, το Rembrandt House Museum,το Μουσείο της Πόλης (Het Stedelijk Μuseum), το σπίτι της Άννας Φρανκ και την παγκοσμίως γνωστή συμφωνική ορχήστρα της, την Κονσερτχεμπαουόρκεστ. Γνωστό είναι επίσης το πονηρό τμήμα της πόλης με τα “κόκκινα φώτα”, και τις ζωντανές κούκλες στις βιτρίνες, το ντε Βάλλεν, και τα πολυάριθμα coffee shops.

Υπάρχει ένα Ολλανδικό ρητό το οποίο αναφέρει πως ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο, και οι Ολλανδοί την Ολλανδία, αφού το ένα τρίτο της χώρας ανακτήθηκε από την θάλασσα μέσω ενός οργανωμένου συστήματος αποξήρανσης. Και το εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρον αυτό το ένα τρίτο της χώρας τους οι Ολλανδοί με τις πολλαπλές καλλιέργειες λαχανικών, αλλά κυρίως με τις παγκοσμίως γνωστές μας υπέροχες τουλίπες. Εκτάσεις ατελείωτες με εκατομμύρια βολβούς, σε απίστευτη ποικιλία χρωμάτων και ειδών που περιμένουν την άνοιξη για να ανθίσουν και να εξαχθούν σε όλον τον κόσμο.

Οι φημισμένοι κήποι Keukenhof Gardens: Ένας μικρός παράδεισος… η μάλλον ένα μεγάλος παράδεισος καθώς βρίσκεται στη λίστα με τους μεγαλύτερους κήπου του κόσμου.Γνωστοί και ως οι ο “Κήπος της Ευρώπης” είναι ένας κήπος που περιλαμβάνει πάνω από 7 εκατομμύρια λουλούδια και με περισσότερα από 800 είδη τουλίπας σε μια τεράστια έκταση 32 εκταρίων (79 στρέμματα). Πάνω από 700.000 άνθρωποι τον επισκέπτονται το χρόνο και θαυμάζουν τους εκατομμύρια ανθισμένους νάρκισσους, υάκινθους καθώς και τις τουλίπες του. Ο κήπος είναι ανοιχτός για το κοινό από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Μαΐου.

     

     

Θα μπορούσα να γράψω και άλλα πολλά για την πόλη του Άμστερνταμ μετά την πρόσφατη επίσκεψη μου εκεί, όπως για τα αναρίθμητα κανάλια της με τα 2.500 κατοικημένα ιδιόκτητα σπίτια σε βάρκες (houseboat) ή για την πορτοκαλί ημέρα των γενεθλίων του Βασιλιά που τιμάται κάθε χρόνο στις 27 του Απριλίου με ένα 24ωρο ξέφρενο πάρτι σε όλη τη χώρα. Όμως μιας και μας περιμένει ένας ιδιαίτερος ολλανδικός πουρές πατάτας (stamppot met prei-roomkaas), την συνταγή του οποίου μου έδωσε η Jenny, η ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος που μείναμε και τον μαγείρεψα βεβαίως εκεί, ας προχωρήσω στα της μαγειρικής και ας αφήσω τους εν δυνάμει ταξιδιώτες αυτής της όμορφης πόλης να την ανακαλύψουν από μόνοι τους.

     

Μικρή συμβουλή. Ιδανική περίοδος τέλη Απριλίου, για τους Keukenhof Gardens αλλά και για το προαναφερθέν “βασιλικό” (όλοι με τρελά πορτοκαλί αξεσουάρ και 5-6 μπύρες στο κάθε χέρι) 24ωρο πάρτι (King’s Day) αν είσαι ή αισθάνεσαι νέος. Μια ασύλληπτη και μοναδική, ταρατατζούμ εμπειρίαLet’s party λοιπόν, συγνώμη let’s cook, ήθελα να πω, ελπίζοντας να σας αρέσει ο ολλανδικός αυτός πουρές.

Υλικά (2-3 άτομα)

  • 2-3 μεγάλες πατάτες
  • 1 πράσο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 5-6 σκελίδες σκόρδου
  • 120 γρ. τυρί κρέμα με βότανα
  • 100-120 γρ. ζαμπόν ή γαλοπούλα
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω τις πατάτες, τις κόβω σε τέταρτα και τις βάζω να βράσουν σε αλατισμένο νερό.
  2. Όσο βράζουν οι πατάτες, καθαρίζω το πράσο, το κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδου.
  3. Τα βάζω να σοταριστούν καλά σε μεγάλο σχετικά τηγάνι με ελαιόλαδο. Αλατίζω ελαφρά.
  4. Αφού γίνουν οι πατάτες, τις λιώνω με ένα πιρούνι και μεταφέρω τον πουρέ τους στο τηγάνι με τα σοταρισμένα λαχανικά. Ανακατεύω καλά.
  5. Στο μείγμα πουρέ πατάτας-λαχανικών προσθέτω την κρέμα τυρί, ανακατεύω και τέλος προσθέτω λωρίδες από το ζαμπόν ή τη γαλοπούλα.
  6. Ο πουρές αυτός τρώγεται σαν κύριο πιάτο ή συνοδευτικός οποιουδήποτε κρέατος ψητού.

     

     

     

 Καλή σας επιτυχία… και καλό σας ταξίδι!

 

 

 

 

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *