Πορτοκαλόπιτα η εύκολη

Ναι, ναι το ξέρω Μαράκι μου, έχεις φτιάξει την πορτοκαλόπιτα σου με συνταγή από τον Άκη, τον Μάκη ή τον Σάκη. Από την Βούλα, την Κούλα την Σούλα. Και καλά κάνεις Μαράκη μου και κράτα την. Και γω από κάπου, απ’ τα βάθη των διαδικτυακών ωκεανών την ανέσυρα, την μελέτησα, την έφτιαξα. Με μια όμως, πολύ σημαντική διαφορά από όλες όσες διάβασα. Εγώ κορίτσι μου δεν έβρασα τα πορτοκάλια μου. Διάβασα για αυτή τη διαδικασία και για άλλη μια φορά έφριξα. Άκου να καταναλώσω μιας ώρας ενέργεια, όπως γράφουν όλες οι συνταγές, άσε τον χρόνο μου, για να βράσω δυο πορτοκαλάκια.
Αυτά τα περί βρασίματος των εσπεριδοειδών τα πρωτοδιάβασα σε συνταγή για κέικ μανταρίνι της φλεγματικής Nigella Lawson   και βεβαίως βεβαίως δεν ακολούθησα την οδηγία της. Και έφτιαξα ένα γλυκό… γλύκισμα χωρίς να βράσω ούτε μανταρίνια, αλλά ούτε τα πορτοκάλια του φανταστικού μου κέικ με πούλπα πορτοκαλιού. Και το αποτέλεσμα μοναδικό σε όλα τα σχετικά εσπεριδοειδή “κέικοειδή” μου. Ε, ας κρατήσουμε και μια στοιχειώδη οικολογική συνείδηση, μη καταναλώνοντας περιττή ενέργεια.
Αυτά τα ολίγα είχα να πω και αμαρτίαν ουκ έχω! Έχω μόνο μια καταπληκτική και εύκολη πορτοκαλόπιτα.

Υλικά (για ένα πυρέξ 25χ35 ή για μικρότερο σκεύος, αν θέλετε την πίτα πιο μπαμπάτσικη)

  • 450-500 γρ. φύλλο κρούστας
  • 5 πορτοκάλια
  • 4 αβγά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. ηλιέλαιο
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 2%
  • 1 κ.γ. μπέικιν
  • Βανίλια
  • Το ξύσμα απ’ το ένα πορτοκάλι
  • Αμύγδαλα φιλέ

Υλικά για το σιρόπι

  • 1 1/2 φλ.τσ. χυμό πορτοκαλιού (είναι περίπου τα 3 πορτοκάλια)
  • 1 1/2 φλ. τσ. νερό
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση

  • Ανοίγω τη συσκευασία των φύλλων κρούστας, απλώνω τα φύλλα σε καθαρές πετσέτες και περιμένω 2-3 ώρες να στεγνώσουν καλά. Γίνεται το ίδιο για πιο γρήγορα, αν τα βάλετε σε χλιαρό αλλά σβηστό φούρνο. Αφού στεγνώσουν τα σπάω με προσοχή και τα βάζω σε βαθύ σκεύος.

  • Βάζω σε κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα για να φτιάξω το σιρόπι. Το αφήνω να βράσει 2-3 λεπτά, όχι παραπάνω, προσθέτω το χυμό πορτοκαλιού λίγο πριν σβήσω τη φωτιά για 1-2 βράσεις. Το αφήνω στην άκρη να κρυώσει καλά.
  • Πλένω καλά τα δυο πορτοκάλια, τα κόβω σε κύβους, τα βάζω στο πλεντεράκι και τα πολτοποιώ (πολύ εύκολη και γρήγορη διαδικασία)

     

  • Βάζω στον κάδο του μίξερ τα 4 αβγά με τη ζάχαρη και τα χτυπώ πολύ καλά, ώσπου να αφρατέψουν. Προσθέτω το γιαούρτι.

  • Προσθέτω την ωμή πούλπα των πορτοκαλιών, το ξύσμα, το ηλιέλαιο, τη μπέικιν και τη βανίλια. Ανακατεύω καλά.

  • Αρχίζω να ρίχνω σιγά σιγά το παραπάνω μείγμα στη λεκάνη με τα σπασμένα φύλλα. Ανακατεύω πολύ καλά ώστε να υγροποιηθούν τα φύλλα. Τα αφήνω λίγο να μείνουν.

  • Αλείφω καλά με ηλιέλαιο ένα ταψάκι 25χ35 και ρίχνω το μείγμα της πορτοκαλόπιτας. Πασπαλίζω με τα αμύγδαλα φιλέ.

  • Ψήνω την πορτοκαλόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 180 περίπου για μια ώρα ή ώσπου να ροδίσει και κυρίως να ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα του πυρέξ.

  • Τη βγάζω απ’ το φούρνο, με ένα καλαμάκι την τρυπάω αρκετές φορές ώστε το σιρόπι να απορροφηθεί καλύτερα και γρηγορότερα και όπως είναι ζεστή την περιχύνω με το κρύο σιρόπι. Στην αρχή το σιρόπι μπορεί να σας φανεί πολύ, όμως όσο περνάει η ώρα η πορτοκαλόπιτα θα απορροφήσει όλο το σιρόπι και θα είναι τέλεια. Τις δε επόμενες μέρες θα είναι ακόμα πιο γευστική. Δεν χρειάζεται βεβαίως να πω ότι η ωμή πούλπα που έβαλα μέσα στο όλο μείγμα, κάνει τη σημαντική και μεγάλη διαφορά στη γεύση της.

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *