Πιπεριές Φλωρίνης ρολάκια

red-hot-chili-peppers-2-stuart-turnbullΟι πιπεριές Φλωρίνης μας έρχονται από πολύ μακριά. Πολύ πιο μακριά από την ακριτική μας Φλώρινα. Κολόμβος, Βραζιλία, Ευρώπη, 16ος αιώνας. Και τι δεν έφερε στην Ευρώπη αυτός ο διάσημος Γενοβέζος θαλασσοπόρος, εξερευνητής, χαρτογράφος και κατακτητής νέων εδαφών. Ένα λοιπόν από τα “εξωτικά” φρούτα που μας έφερε, ήταν και οι περίφημες πιπεριές Φλωρίνης, που ήρθαν  100 χρόνια μετά και στη Δυτική Μακεδονία. Πρέσπες,  Βέροια, Αριδαία, Κοζάνη υποδέχτηκαν και καλοδέχτηκαν το νέο αυτό και άγνωστο καρπό. Στη μόνη όμως περιοχή που ευδοκίμησε ήταν η Φλώρινα με τα εύφορα χώματα της. Μέχρι το 1950 η κόκκινη πιπεριά σε σχήμα “Δ” αποτελούσε σημαντικό γεωργικό  προϊόν  για την οικονομία της περιοχής. Καθιερώθηκε δε σαν ιδιαίτερο τοπικό έδεσμα για τους κατοίκους του Νομού.  Οι κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, κατ όνομα πια, καλλιεργούνται και παράγονται σε πολλά μέρη της χώρας μας, με πιο γνωστές αυτές της Κρήτης.
Μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους, είναι γευστικότατες και ομορφαίνουν το τραπέζι μας με το όμορφο και λαμπερό τους χρώμα. Σήμερα λοιπόν θα δοκιμάσουμε τις πιπεριές μας σε ρολάκια που θα σφιχταγκαλιάζουν μαλακό τυράκι με γλυκιά πάπρικα και δυόσμο.

Υλικά (για 20 ρολάκια)

  • 10 πιπεριές Φλωρίνης ψωμωμένες
  • 200-220 γραμμ. ανθότυρο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδου
  • Δύοσμο
  • Λίγη γλυκιά πάπρικα
  • Ελαιόλαδο

20150818_0008

Εκτέλεση

  1. Με ένα πανάκι καθαρίζω τις πιπεριές και τις βάζω σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 250 και τις ψήνω 8 περίπου λεπτά από τη μία πλευρά και άλλα 6 από την άλλη.
  2. Όσο ψήνονται οι πιπεριές, βάζω το ανθότυρο σε ένα μπολ με λίγο ελαιόλαδο, περίπου μια γεμάτη κ.σ. τις πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδου, την πάπρικα  και αρκετό ψιλοκομμένο δυόσμο. Ανακατεύω προσεχτικά και καλά, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα των υλικών.
  3. Βγάζω τις πιπεριές από το φούρνο, αφαιρώ τη φλούδα τους, τις κόβω κατά μήκος σε δύο κομμάτια και αφαιρώ  τους σπόρους τους.
  4. Με ένα κουταλάκι του γλυκού βάζω μια μικρή ποσότητα από το μείγμα τυριού στην κάτω στενή πλευρά της πιπεριάς.
  5. Ρολάρω προσεχτικά την πιπεριά και την στερεώνω με μια οδοντογλυφίδα. Επειδή η πιπεριά έχει την υγρασία της, μπορεί να κλείσει και χωρίς οδοντογλυφίδα. Τα ρολάκια μπορώ επίσης να τα στερεώσω με τις πράσινες λεπτές ουρές από φρέσκα κρεμμυδάκια. Στην ένωση τους τα διακοσμώ με φαρδιά φύλλα δυόσμου.
  6. Φτιάχνω όλα τα ρολάκια πιπεριάς, τα τοποθετώ σε πιατέλα, τα ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο,  λίγο χοντρό αλάτι και τα σερβίρω.

20150818_0012 20150818_0014 20150818_0017 20150818_0021 20150818_0025

Συμβουλή

Οι ψημένες πιπεριές διατηρούνται στο ψυγείο σε λαδόξυδο τουλάχιστον για 10-15 μέρες. Τα ρολάκια όμως λόγω ανθότυρου, όχι πάνω από 4-5 μέρες. Σε περίπτωση που σας περισσέψουν μερικά πάνω από 5 μέρες, αφαιρείτε το τυρί και χρησιμοποιείτε κανονικά τις πιπεριές είτε σε σαλάτα είτε σε οποιαδήποτε σάλτσα ντομάτας. Γίνεται νοστιμότατη.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *