Πατάτες τηγανιτές της κυρίας Βακονδίου

20170104_0037-Το κρέας είναι σαν φρούτο, είπε η Ζενή. Μαγειρεμένο στον ατμό, λιώνει στο στόμα σαν καραμέλα. Είναι από τις μεγάλες επιτυχίες της μαγείρισσας μας. Ας πούμε ότι μ’ αυτό το ελάχιστο ψάρι που φάγατε δαγκώσατε μόνο ένα αχλάδι, τώρα θα δαγκώσετε ένα μήλο. Θα σας συμβούλευα να δοκιμάσετε και τις πατάτες. Η κυρία Βακονδίου πρώτα τις βράζει κομμένες φέτες κι ύστερα τις τηγανίζει με λάδι και βούτυρο. Μπορείτε να ρίξετε λεμόνι ή τριμμένο τυρί.
Η Παρασκευοπούλου αισθάνθηκε άβολα. Το μόνο που ήθελε τώρα ήταν να καθίσει κάπου αναπαυτικά και, αν της επιτρέπανε, να καπνίσει. Να μην την έβλεπαν μόνο οι υπηρέτριες.
-Θα ήθελα να γνωρίσω τη μαγείρισσα σας και να την ευχαριστήσω, είπε κοκκινίζοντας. Απ’ ό,τι έχω ακούσει το ίδιο κάνουν οι βασιλείς και οι πρωθυπουργοί, προς Θεού, προς Θεού, εγώ δεν είμαι βασίλισσα. Απλώς θέλω να εγκαρδιώσω έναν άνθρωπο που κάνει τόσο ωραία τη δουλειά του.

Απόσπασμα από το μυθιστόρημα του ΜΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ Ο καιρός των χρυσανθέμων
Εκδόσεις Μεταιχμιο 2003 – ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ 2005

******************************************************************************************

Υλικά (ενδεικτικά)

  • 2-3 πατάτες μακρόστενες
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος. Μην το παραλείψετε, αυτό μαζί με το βράσιμο της πατάτας κάνει τη διαφορά.
  • Αλάτι χοντρόκοκκο
  • Τυρί για πασπάλισμα. Προτίμησα ένα καπνιστό που είχα στο ψυγείο
  • Δενδρολίβανο (προαιρετικά)

20170104_0012

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω τις πατάτες και τις κόβω σε χοντρές ροδέλες.
  2. Τις βάζω σε κατσαρολάκι με κρύο νερό ελαφρώς αλατισμένο και τις βράζω μόνο για 3-4 λεπτά, απ’ την αρχική στιγμή βρασμού. Τις σουρώνω και τις αφήνω στην άκρη.
  3. Βάζω στο τηγάνι αρκετό ελαιόλαδο, ανάλογα βεβαίως με την ποσότητα της πατάτας, και μια κ.σ. βούτυρο γάλακτος.
  4. Τηγανίζω τις ροδέλες ώσπου να ροδοκοκκινίσουν. Τις βγάζω με προσοχή από το τηγάνι, τις τοποθετώ σε χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα πολλά λάδια, τις μεταφέρω στην πιατέλα που θα τις σερβίρω και πασπαλίζω με χοντρόκοκκο αλάτι, φυλλαράκια δενδρολίβανου και αρκετό καπνιστό τυρί τριμμένο.

20170104_001320170104_001620170104_001920170104_0022

Καλή σας επιτυχία

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *