• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Αβγά, Πατάτες 0

Πατάτες, μανιτάρια, αβγά

By Dimitra Cherouvim · On 19/07/2015

Και πατάτες και μανιτάρια και αβγά και φέτα και οπωσδήποτε σκόρδο και λεμονοθύμαρο. Και για να δούμε πως θα δέσουμε μεταξύ τους  αυτά τα ούτως ή άλλως όμορφα υλικά, σε ένα καινούργιο, γευστικότατο πιάτο που το πρωτοείδα στη φίλη Τασούλα και αμέσως ενεργοποιήθηκαν οι σιαλογόνοι αδένες. Περίμενα λίγες μέρες ώστε να τελειώσω κάποια άλλα μαγειρέματα που είχα προγραμματίσει και αφού μάζεψα τα υλικά μου και αφού έβαλα τη φίλη μου να μου περιγράψει λεπτομερώς τη συνταγή, όπως λες ένα όμορφο παραμυθάκι σε ένα μικρούλι, στρώθηκα στην κουζίνα μου για άλλη μια φορά με έξαψη, για να φτιάξω το μεσημεριανό μας.
Και πως να ονομάσουμε αυτό το πιάτο; Πατάτες με μανιτάρια και αβγά τελειωμένο στο φούρνο; Ή μανιτάρια με πατάτες και αβγά πασπαλισμένα με φέτα και λεμονοθύμαρο; Ή μήπως αβγά σε φωλίτσες από πατάτες και μανιτάρια στο φούρνο;

20150719_0002
Σας κούρασα; Ε, η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα το κείμενο μου πριν βάλω τον τίτλο – όνομα του πιάτου που θα ακολουθήσει. Το σίγουρο όμως είναι ότι όπως και να το πω,  το γευστικό αποτέλεσμα με δικαίωσε και θα δικαιώσει και σας  στα σίγουρα.
Και μια σημαντική λεπτομέρεια, το σκορδάκι είναι απαραίτητο, γιατί τελικά αυτό θα δώσει ζωντάνια στην ουδέτερη πατάτα και στην τρυφερή σάρκα των μανιταριών. Άλλωστε το ψημένο σκόρδο χάνει την αψάδα του και χαρίζει μια ιδιαίτερη γλύκα στα φαγητά. Στα μαγειρέματα μας τώρα.

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 2-3 πατάτες
  • 6 μανιτάρια μεγάλα ή αντίστοιχη ποσότητα σε μικρά
  • 3 αβγά
  • 1 κομμάτι φέτα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • Ελαιόλαδο
  • Φρέσκα αρωματικά, λεμονοθύμαρο και ρίγανη
  • Αλάτι, πιπέρι

20150718_0005

Εκτέλεση

  1. Το πρώτο που κάνω είναι να καθαρίσω και να κόψω σε κυβάκια  πατάτες και  μανιτάρια.
  2. Βάζω τις πατάτες σε ελαφρώς αλατισμένο νερό για να βράσουν καλά, αλλά όχι να λιώσουν.
  3. Όσο βράζουν οι πατάτες, καθαρίζω και πολτοποιώ τις σκελίδες του σκόρδου και τις ρίχνω στο τηγάνι μαζί με τα κομμένα μανιτάρια. Ρίχνω ελαιόλαδο, περίπου 1/4 φλ.τσ. αλατοπιπερώνω και σοτάρω ελαφρά σε χαμηλή φωτιά  ώσπου να πέσει ο όγκος των μανιταριών.
  4. Σουρώνω τις πατάτες μου και τις ρίχνω και αυτές στο τηγάνι με τα μανιτάρια. Ανακατεύω προσεχτικά και απαλά ώστε και οι πατάτες να πάρουν γεύση από το σοτάρισμα. 4-5 λεπτά.
  5. Λαδώνω καλά ένα πυρεξάκι, στρογγυλό ή μακρόστενο δεν έχει σημασία και ρίχνω προσεχτικά όλα τα υλικά του τηγανιού.
  6. Με ένα κουτάλι ανοίγω 3 φωλίτσες, σπάω στην κάθε μια από ένα αβγό, τρίβω τη φέτα από πάνω, πασπαλίζω με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και φουρνίζω το φαγητό σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 6-8 λεπτά στους 220 βαθμούς.
  7. Ελέγχω τα αβγά αν έχουν ψηθεί και σβήνω το φούρνο μου. Αν τα αφήσετε περισσότερο το πιθανότερο να σφίξουν αρκετά και να μην είναι μελάτα όπως πρέπει να είναι. Μπορείτε όμως στο σβηστό φούρνο να κατεβάσετε το ταψάκι σας στον πάτο, για λίγο ακόμα ώστε να ψηθούν και από κάτω.
  8. Τέλος σερβίρω ζεστό το φαγητό και το συνοδεύω με μια φρεσκοκομμένη, ζουμερή ντοματοσαλάτα.

20150718_0011 20150718_0012 20150718_0013 20150718_0017 20150718_0023

Καλή επιτυχία

αβγόαλάτιελαιόλαδομανιτάριπατάταπιπέριρίγανησκόρδοτυρί
Share Tweet

You Might Also Like

  • Αβγά

    Αβγά μάτια φούρνου με λαχανικά

  • Αβγά

    αβγά φούρνου τα μεσογειακά

  • Αβγά

    Αβγά μάτια με λαχανάκια Βρυξελλών

No Comments

Leave a reply Cancel reply

BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

Κατηγορίες

  • Αβγά
  • Γεύσεις του κόσμου
  • Γλυκά
  • Γλυκά Κουταλιού
  • Ζαρζαβατικά
  • Ζυμαρικά
  • Ζύμες
  • Θαλασσινά
  • Κέικ
  • Κιμάς
  • Κοτόπουλο
  • Κρέατα
  • Κρέμες
  • Μαρμελάδες
  • Ορεκτικά
  • Όσπρια
  • Παγωτά
  • Πατάτες
  • Πίτες
  • Ρύζια
  • Σαλάτες
  • Σούπες
  • Ψάρια
ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Find us on Facebook

  • Ανά Κατηγορία
  • Γεύσεις του κόσμου
  • Σχετικά

Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License