Πατάτες, μανιτάρια, αβγά

Και πατάτες και μανιτάρια και αβγά και φέτα και οπωσδήποτε σκόρδο και λεμονοθύμαρο. Και για να δούμε πως θα δέσουμε μεταξύ τους  αυτά τα ούτως ή άλλως όμορφα υλικά, σε ένα καινούργιο, γευστικότατο πιάτο που το πρωτοείδα στη φίλη Τασούλα και αμέσως ενεργοποιήθηκαν οι σιαλογόνοι αδένες. Περίμενα λίγες μέρες ώστε να τελειώσω κάποια άλλα μαγειρέματα που είχα προγραμματίσει και αφού μάζεψα τα υλικά μου και αφού έβαλα τη φίλη μου να μου περιγράψει λεπτομερώς τη συνταγή, όπως λες ένα όμορφο παραμυθάκι σε ένα μικρούλι, στρώθηκα στην κουζίνα μου για άλλη μια φορά με έξαψη, για να φτιάξω το μεσημεριανό μας.
Και πως να ονομάσουμε αυτό το πιάτο; Πατάτες με μανιτάρια και αβγά τελειωμένο στο φούρνο; Ή μανιτάρια με πατάτες και αβγά πασπαλισμένα με φέτα και λεμονοθύμαρο; Ή μήπως αβγά σε φωλίτσες από πατάτες και μανιτάρια στο φούρνο;

20150719_0002
Σας κούρασα; Ε, η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα το κείμενο μου πριν βάλω τον τίτλο – όνομα του πιάτου που θα ακολουθήσει. Το σίγουρο όμως είναι ότι όπως και να το πω,  το γευστικό αποτέλεσμα με δικαίωσε και θα δικαιώσει και σας  στα σίγουρα.
Και μια σημαντική λεπτομέρεια, το σκορδάκι είναι απαραίτητο, γιατί τελικά αυτό θα δώσει ζωντάνια στην ουδέτερη πατάτα και στην τρυφερή σάρκα των μανιταριών. Άλλωστε το ψημένο σκόρδο χάνει την αψάδα του και χαρίζει μια ιδιαίτερη γλύκα στα φαγητά. Στα μαγειρέματα μας τώρα.

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 2-3 πατάτες
  • 6 μανιτάρια μεγάλα ή αντίστοιχη ποσότητα σε μικρά
  • 3 αβγά
  • 1 κομμάτι φέτα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • Ελαιόλαδο
  • Φρέσκα αρωματικά, λεμονοθύμαρο και ρίγανη
  • Αλάτι, πιπέρι

20150718_0005

Εκτέλεση

  1. Το πρώτο που κάνω είναι να καθαρίσω και να κόψω σε κυβάκια  πατάτες και  μανιτάρια.
  2. Βάζω τις πατάτες σε ελαφρώς αλατισμένο νερό για να βράσουν καλά, αλλά όχι να λιώσουν.
  3. Όσο βράζουν οι πατάτες, καθαρίζω και πολτοποιώ τις σκελίδες του σκόρδου και τις ρίχνω στο τηγάνι μαζί με τα κομμένα μανιτάρια. Ρίχνω ελαιόλαδο, περίπου 1/4 φλ.τσ. αλατοπιπερώνω και σοτάρω ελαφρά σε χαμηλή φωτιά  ώσπου να πέσει ο όγκος των μανιταριών.
  4. Σουρώνω τις πατάτες μου και τις ρίχνω και αυτές στο τηγάνι με τα μανιτάρια. Ανακατεύω προσεχτικά και απαλά ώστε και οι πατάτες να πάρουν γεύση από το σοτάρισμα. 4-5 λεπτά.
  5. Λαδώνω καλά ένα πυρεξάκι, στρογγυλό ή μακρόστενο δεν έχει σημασία και ρίχνω προσεχτικά όλα τα υλικά του τηγανιού.
  6. Με ένα κουτάλι ανοίγω 3 φωλίτσες, σπάω στην κάθε μια από ένα αβγό, τρίβω τη φέτα από πάνω, πασπαλίζω με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και φουρνίζω το φαγητό σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 6-8 λεπτά στους 220 βαθμούς.
  7. Ελέγχω τα αβγά αν έχουν ψηθεί και σβήνω το φούρνο μου. Αν τα αφήσετε περισσότερο το πιθανότερο να σφίξουν αρκετά και να μην είναι μελάτα όπως πρέπει να είναι. Μπορείτε όμως στο σβηστό φούρνο να κατεβάσετε το ταψάκι σας στον πάτο, για λίγο ακόμα ώστε να ψηθούν και από κάτω.
  8. Τέλος σερβίρω ζεστό το φαγητό και το συνοδεύω με μια φρεσκοκομμένη, ζουμερή ντοματοσαλάτα.

20150718_0011 20150718_0012 20150718_0013 20150718_0017 20150718_0023

Καλή επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *