Οσομπούκο μελάτο, λευκό, με κοραλλάκι

Ξέρω, ξέρω θα ξαφνιαστείτε όταν διαβάσετε τη συνταγή για το λευκό ή έστω υπόλευκο οσομπούκο που γίνεται μελάτο, γλυκό, ελαφρά, μα πολύ ελαφρά ξινούτσικο, με μια πυκνή και πηχτή σάλτσα πολτοποιημένων κρεμμυδιών, σάλτσα “πρόσχημα” για να κολυμπήσουν σ’ αυτήν και τελικά να δέσουν μαζί της τα κοραλλάκια μας. Οσομπούκο λοιπόν για σήμερα, το κόκκαλο με την τρύπα και το βελούδινο μεδούλι,που θα ταιριάξει απόλυτα με τα “τρύπια” κοραλλάκια και θα μας δώσουν ένα υπέροχο και πρωτότυπο τολμώ να πω, πιάτο.

20161117_0007-jpg-cl

Δεύτερο και οικονομικό κομμάτι κρέατος το οσομπούκο, το κρέας γύρω από το κότσι για την ακρίβεια, χοιρινό ή μοσχαρίσιο, μαγειρεμένο  με πολλές φρέσκιες ντομάτες, καροτάκια και άλλα υλικά, πάντα τελειωμένο με την γκρεμολάτα, ένα μείγμα μαϊντανού, σκόρδου και  ξύσμα λεμονιού. Η συνταγή που το έχει κάνει πασίγνωστο. Συνοδεύει υπέροχα πατάτες πουρέ, ένα απλό ρύζι ή ακόμα καλύτερα ένα νόστιμο ρυζότο.

Και εδώ ακριβώς έρχεται το food collection, ανακατεύει την τράπουλα των υλικών, αφαιρεί και προσθέτει και βγαίνει αυτό που ακολουθεί. Κάτι καινούργιο, διαφορετικό και πεντανόστιμο. Ότι πρέπει για χειμωνιάτικες, χουχουλιάρικες  βραδιές με αγαπημένους ανθρώπους.  Δοκιμάστε το και πιστέψτε με, θα το λατρέψετε.

Υλικά (4 μερίδες)

  • 1 κιλό περίπου μοσχαρίσιο οσομπούκο γάλακτος. Βγήκαν 2 κομμάτια.
  • 4-5 ξερά κρεμμύδια μεγαλούτσικα. Αυτά θα κάνουν την όλη δουλειά για την γευστική σάλτσα.
  • Αλεύρι
  • Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
  • 250 γρ. κοραλλάκι
  • 1 ποτήρι του κρασιού γεμάτο λευκό κρασί
  • 1 λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι

20161117_0006

Εκτέλεση

  • Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα κόβω σε τέταρτα.

20161117_0007

  • Τα βάζω στο μούλτι και τα πολτοποιώ πολύ καλά. Τα αφήνω στην άκρη.

20161117_0009     20161117_0011

  • Πλένω τα δυο κομμάτια οσομπούκο, τα στραγγίζω καλά από τα νερά και τα αλευρώνω.
  • Σε μια πλατιά κατά προτίμηση κατσαρόλα ρίχνω αρκετό ελαιόλαδο, περιμένω λίγο να κάψει και βάζω προσεκτικά τα δύο κομμάτια αφού έχω τινάξει καλά το αλεύρι που περισσεύει.

20161117_0012     20161117_0014

  • Τα αφήνω να σοταριστούν καλά από την μια πλευρά και μετά τα γυρίζω και από την άλλη πλευρά. Τα αφήνω ώσπου να ροδίζουν όμορφα.
  • Ρίχνω στην κατσαρόλα τα πολτοποιημένα κρεμμύδια, ανακατεύω ελαφρά, τα αφήνω να πάρουν μια βράση και ρίχνω το ένα ποτηράκι κρασί.

20161117_0016     20161117_0018

  • Αφήνω να πάρουν όλα μια βράση και χωρίς να περιμένω να εξατμιστεί το κρασί, προσθέτω λίγο καυτό νερό, σκεπάζω την κατσαρόλα μου και σε πολύ σιγανή θερμοκρασία πια, αφήνω το κρέας μου να σιγοψηθεί. Έχω πάντα το νου μου μήπως χρειαστεί λίγο νερό ακόμα, ώσπου το κρέας να μαλακώσει και να είναι έτοιμο. Προς το τέλος του μαγειρέματος αλατίζω. Μου πήρε περίπου 1 και μισή ώρα, το κρέας έγινε λουκούμι και ξεκολλούσε εύκολα από το κότσι του.
  • Αφαιρώ τα δύο κομμάτια οσομπούκο από την κατσαρόλα, προσθέτω λίγο ακόμα ζεστό νερό στην πηχτή σάλτσα κρεμμυδιών και ρίχνω το κοραλλάκι. Ανακατεύω ελαφρά.

20161117_0019     20161117_0022

  • Ελέγχω το αλάτι και αφήνω να βράσει al dente. Προς το τέλος προσθέτω το χυμό από ένα μικρό λεμόνι, τακτοποιώ τα κομμάτια οσομπούκο ανάμεσα στο κοραλλάκι και σκεπάζω την κατσαρόλα με βαμβακερή πετσέτα ώσπου να φύγουν όλα τα υγρά.
  • Σε ένα πιατάκι ανακατεύω καλά το ξύσμα από ένα λεμόνι με μαύρο πιπέρι, πασπαλίζω τα πιάτα με το μείγμα αυτό και σερβίρω αμέσως το υπέροχο, μελάτο και γευστικότατο αυτό φαγητό.

20161117_0024

20161117_0035

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *