Ομελέτα με χόρτα-αγκιναράκια

20140320_0002Στους λάτρεις και τους “κυνηγούς” των άγριων χόρτων θεωρείται κορυφαίο για την ομορφιά του, στιλπνό, γυαλιστερό, βαθύ πράσινο  και με σαφές σχήμα, ανάρπαστο για την ασύγκριτη γλυκιά πικρίλα του, εύκολα αναγνωρίσιμο για τους πρωτάρηδες στο σπορ της συλλογής χόρτων, μιας και το κεντρικό του λουλούδι προσομοιάζει με αυτό μιας μικρής αγγινάρας.
Εξ ου και το όνομα του, αγγιναράκι. Αγαπάει κυρίως τα βραχώδη και υγρά εδάφη και αυτό το κάνει ακόμα πιο εύκολα στο μάζεμα του.
Ως προς την ονομασία του τώρα, κάποιοι γνώστες του είδους και συγκεκριμένα στο Λαύριο που βρήκα πολλά, μου είπαν ότι ονομάζεται και αλιβάρβαρο.
Εκτός από βραστή σαλάτα, όπως όλα τα χόρτα, γίνεται και φρικασέ με χοιρινό. Επίσης όπως έμαθα γίνεται και υπέροχο τουρσί για τους μερακλήδες.
Εδώ όμως και όπως θα δείτε παρακάτω, προτίμησα έναν διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος αυτού του νόστιμου χόρτου. Και έτσι αποφάσισα να το κάνω ομελέτα, ακριβώς όπως θα κάναμε ομελέτα με σπανάκι ή και σπαράγγια ομελέτα.
Ας δούμε λοιπόν την εύκολη και πρωτότυπη αυτή ομελέτα, η γεύση της οποία τονίζεται ακόμα περισσότερο με την προσθήκη μπλε τυριού ανάμεικτου με λίγο γιαούρτι.

Υλικά (2 άτομα)

  • Περίπου μισό κιλό αγγιναράκια
  • 4 αβγά
  • 1/3 φλ. τσαγιού μπλε τυρί (ροκφόρ) σε κυβάκια
  • 2-3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
  • Αλατοπίπερο
  • Ελαιόλαδο

20140320_0007.jpg_c+l

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω πολύ καλά τα χόρτα και αφαιρώ το αγκαθωτό λουλουδάκι τους.
  2. Τα βράζω σε ελαφρά αλατισμένο νερό, τόσο όσο να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν.
  3. Τα στραγγίζω καλά και τα σοτάρω ελαφρά σε τηγάνι με ελαιόλαδο.
  4. Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάω τα 4 αβγά, αλατοπιπερώνω και τα ρίχνω πάνω στα χόρτα.
  5. Σε ένα μπολάκι αναμειγνύω καλά το μπλε τυρί με το γιαούρτι και το απλώνω προσεχτικά στο μισό κύκλο της ομελέτας.
  6. Κλείνω την ομελέτα σε μισοφέγγαρο και την σερβίρω ζεστή με ντοματίνια πάνω σε παξιμαδάκια αλειμμένα με τυρί κρέμα ή και με το μείγμα μπλε τυριού με γιαούρτι.

20140320_0011.jpg_c+l 20140320_0013 20140320_0015

Καλή επιτυχία


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *