Μωσαϊκό σοκολάτας με καραμέλα

Το γνωστό και παιδιόθεν αγαπημένο κλασικό μωσαϊκό και πως μεταμορφώνεται σε γιορτινό και  φανταχτερό γλυκό με κάποιες επεμβάσεις, όπως αυτή της σπασμένης σπιτικής καραμέλας και των ξηρών καρπών.

Υλικά

  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 120 γρ. μπισκότα πτι-μπερ – είναι ένα πακέτο
  • 125 γρ. μπισκότα τύπου digestive – είναι 1/2 πακέτο
    Μπορείτε να βάλετε ό,τι τύπο μπισκότων θέλετε
  • 1/2 φλ. τσ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 1/4 φλ. τσ. κράνμπερις
  • 1/2 φλ. τσ. ζάχαρη κρυσταλική
  • 1 λαδόκολλα

Εκτέλεση

  • Το πρώτο που κάνω είναι να φτιάξω την καραμέλα. Βάζω λοιπόν σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι τη ζάχαρη και περιμένω να λιώσει σε χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να ελέγχω την κατάσταση της. Ενδιάμεσα ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα, όχι όμως για πολύ. Όταν δω τη ζάχαρη να ρευστοποιείται,  να παίρνει χρώμα ξανθό και να βγάζει τις πρώτες φυσαλίδες, βγάζω το τηγάνι απ’ τη φωτιά και ρίχνω προσεχτικά την υγρή ζάχαρη πάνω στη λαδόκολλα. Φροντίζω να την ρίξω με τρόπο που να απλωθεί αρκετά σε ένα λεπτό στρώμα. Την αφήνω στην άκρη να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί. Όταν κρυώσει καλά, σπάω το φύλλο καραμέλας σε κομμάτια. Κρατάω μερικά μεγάλα για τη διακόσμηση του γλυκού και τα υπόλοιπα τα προορίζω για το μωσαϊκό

     

     

  • Βάζω την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί σε ένα κατσαρολάκι. Όταν δω να παίρνει την πρώτη βράση, ρίχνω την κουβερτούρα κομμένη σε κομματάκια ώστε να λιώσει μέσα στην κρέμα πολύ πιο εύκολα και γρήγορα.

  • Θρυμματίζω τα μπισκότα, όχι όμως πολύ, ώστε να φαίνονται τα κομμάτια τους.
  • Προσθέτω στα θρυμματισμένα μπισκότα τα καρύδια, τα κράνμπερις και τα κομμάτια της σπασμένης καραμέλας.

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω τη λιωμένη κουβερτούρα με την κρέμα, αφού έχει κρυώσει καλά και το μείγμα των μπισκότων. Ανακατεύω απαλά αλλά καλά ώστε να δέσουν όλα τα υλικά. Φοδράρω μια μακρόστενη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας, το οποίο όπως συνηθίζω και για ευκολία το βρέχω και το στύβω καλά και μέσα στη φόρμα απλώνω το παραπάνω μείγμα.

  • Καλύπτω τη φόρμα με μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο ώσπου να κρυώσει. Αν δεν υπάρχει χρόνος, η φόρμα μπορεί να μπει στην κατάψυξη για εύλογο χρόνο. Βγάζω το γλυκό απ’ το ψυγείο, το αναποδογυρίζω με προσοχή, το τοποθετώ στην πιατέλα μου και καρφώνω επάνω του τα κομμάτια της καραμέλας που είχα κρατήσει απ’ την αρχή.

Καλή και γλυκιά επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *