Μελομακάρονα σιμιγδαλένια μπουκίτσες

Έφτασε η μέρα που ο Χριστός γεννάται. Η Παναγία με αστραφτερό πρόσωπο, χωρίς πόνο, χωρίς βοήθεια, γέννησε το Βρέφος μες  στη  Σπηλιά, το εσήκωσε, το εσπαργάνωσε με χαρά και το βαλε στο παχνί, για να το κοιμίση. Ένα βοϊδάκι κ ένα γαϊδουράκι εσίμωσαν τα χνώτα τους στο παχνί κ εφυσούσαν μαλακά, να ζεστάνουν το θείο Βρέφος.
Να, τώρα θα ρθη το Βασιλόπουλο, να πάρη την Λουλούδω!

Ήρθαν οι βοσκοί, δυο γέροι με μακριά  άσπρα μαλλιά, με τις μαγκούρες τους, ένα βοσκόπουλο με τη φλογέρα του, θαμπωμένοι, ξαφνιασμένοι, κ έπεσαν κ επροσκύνησαν το θείο Βρέφος. Είχαν ιδεί τον Άγγελον  τον αστραπόμορφον, με χρυσογάλανα λευκά φτερά, είχαν ακούσει τ αγγελούδια που έψαλλαν” Δόξα εν υψίστοις  Θεό! Έμειναν γονατιστοί, μ εκστατικά μάτια, κάτω από το παχνί, πολλήν ώρα, κ ελάτρευαν αχόρταγα το θάμα το ουράνιο.
Να! Τώρα θα ρθη το Βασιλόπουλο, να πάρη την Λουλούδω!

Έφτασαν κ οι τρεις Μάγοι, καβάλα στις καμήλες τους. Είχαν χρυσές μίτρες στο κεφάλι, κ εφορούσαν μακριές γούνες με πορφύρα κατακόκκινη. Και τ αστεράκι, ένα λαμπρό χρυσό αστέρι, εχαμήλωσε κ εκάθισε στη σκεπή  της Σπηλιάς, κι έλαμπε με γλυκό ουράνιο φως, που παραμέριζε της νύχτας το σκοτάδι. Οι τρεις βασιλικοί γέροι ξεπέζεψαν απ τις καμήλες τους, εμπήκαν στο Σπήλαιο, κ έπεσαν κ προσκύνησαν το Παιδί. Άνοιξαν τα πλούσια τα δισάκια τους, κ επρόσφεραν δώρα, χρυσόν και λίβανον και σμύρναν  .

Απόσπασμα από τη χριστουγεννιάτικη ιστορία του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Άνθος του γιαλού

Υλικά

  • 1 φλ.τσ. ελαιόλαδο
  • 2 1/2 φλ.τσ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/4 φλ.τσ. ζάχαρη
  • 1/2-1 φλ. τσ. αλεύρι
  • 1/4 φλ.τσ. κονιάκ
  • 1/4 φλ.τσ. χυμό πορτοκάλι
  • 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. κανέλα, 1 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 κ.γ. σόδα

Υλικά για το σιρόπι

  • 1 1/2 φλ.τσ. νερό
  • 1 φλ.τσ. ζάχαρη
  • 1 φλ.τσ. μέλι
  • 1 κ.σ. κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού
  • Καρύδια

20141124_0007

Εκτέλεση

  1. Σε μια λεκάνη ή στο κάδο του μίξερ βάζω το ελαιόλαδο, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Χτυπάω για λίγο, ώστε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.
  2. Στο φλιτζάνι που έχω το χυμό πορτοκάλι ρίχνω τη σόδα και με το που αφρίζει, το ρίχνω στον κάδο με όλα τα άλλα υλικά.
  3. Προσθέτω σιγά σιγά το σιμιγδάλι, ανακατεύω απαλά ώστε να αναμειχθούν όλα τα υλικά και αρχίζω να πλάθω τη ζύμη, προσθέτοντας ταυτόχρονα και το αλεύρι.
  4. Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο αλεύρι, θα το δείτε αυτό πλάθοντας τα υλικά, ώστε η τελική ζύμη να είναι εύπλαστη και μαλακιά.
  5. Αφήνω τη ζύμη μου σκεπασμένη για μισή έως μια ώρα, αφ ενός για να ξεκουραστεί, αφ ετέρου για να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους και κυρίως το σιμιγδάλι να μαλακώσει με την υπάρχουσα υγρασία.
  6. Στη συνέχεια πλάθω μικρά μπαλάκια, σαν μεγάλες παιδικές γκαζές.
  7. Παίρνω ένα ένα μπαλάκι και κρατώντας το μεταξύ του δείχτη και του μεγάλου δαχτύλου, του κάνω ένα μικρό βαθούλωμα από κάτω, ενώ από την πάνω πλευρά το χαράσσω με ένα πιρουνάκι.
  8. Αυτό το βαθούλωμα βοηθάει στο να ρουφήξουν καλύτερα τα μελομακάρονα το σιρόπι.
  9. Βάζω όλα τα μελομακάρονα σε ταψί φούρνου, στρωμένο με λαδόκολλα.
  10. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 για 20-22 λεπτά, όχι παραπάνω.
  11. Τα βγάζω από το φούρνο, τα αφήνω να κρυώσουν σε σχάρα και αρχίζω να ετοιμάζω το σιρόπι.
  12. Σε ένα κατσαρολάκι, βάζω το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το ξύσμα ή μια φλούδα πορτοκαλιού και την κανέλα και αφήνω να βράσουν 2-3 λεπτά, από την αρχική στιγμή βρασμού.
  13. Στο καυτό πια σιρόπι, ρίχνω λίγα λίγα τα μελομακάρονα ώσπου να σιροπιάσουν καλά. Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το πόσο μαλακά ή σκληρά έχουν βγει από το φούρνο.
  14. Τα τακτοποιώ σε πιατέλα και τα πασπαλίζω με ψιλοτριμμένα καρύδια.

20141124_0010 20141124_0014 20141124_0020 20141124_0023 20141124_0027 20141124_0030 20141124_0032 20141124_0038

 

Tip

  • Για να μην απλώσουν τα μελομακάρονα, μπορείτε να αναμείξετε στο αλεύρι μερική ποσότητα ολικής. Αυτό το έκανα για πρώτη φορά και είδα ότι πέτυχε μια χαρά.

Καλή επιτυχία

Comments

2 responses to “Μελομακάρονα σιμιγδαλένια μπουκίτσες”

  1. fotini ΒΑΤΣΙΘΙΑΝΟΥ

    Πολύ ωραία συνταγή

  2. Δήμητρα Χερουβείμ

    Ευχαριστώ πολύ!

Leave a Reply to fotini ΒΑΤΣΙΘΙΑΝΟΥ Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *