Μελιτζάνες με φέτα στο φούρνο

french-vegetable-sign-3-debbie-dewittΤη μελιτζάνα, όπως και τα περισσότερα ζαρζαβατικά μπορείς πια να τη βρεις  όλες τις εποχές. Τη γλύκα όμως της καλοκαιρινής μελιτζάνας, παρ όλη την πικρίλα της, τη  γεύεσαι και την απολαμβάνεις μόνο αυτή την εποχή.

Δεκάδες οι συνταγές αυτού του όμορφου και σαν γλυπτό ζαρζαβατικού, το οποίο παρεπιπτόντως μπήκε στη μαγειρική μόλις τον 18 αιώνα λόγω της πίκρας του,  που απέτρεπε απ το  να το μαγειρέψουν και το είχα μόνο για διακοσμητικούς λόγους. Με την καλλιέργεια όμως πολλών ποικιλιών ,  η Solanum melongena της οικογένειας των Στρυχνοειδών είναι πια λιγότερο πικρή και έτσι πήρε περίοπτη θέση στη μαγειρική και στην καρδιά αυτών που ασχολούνται με την αφεντιά της.

Τις μελιτζάνες με φέτα στο φούρνο τις βρίσκουμε σίγουρα σε μικρά και όμορφα ταβερνάκια. Φτιάχνονται όμως πολύ εύκολα και γρήγορα και στο σπίτι. Είναι ένα θαυμάσιο πιάτο που κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί. Προγραμματίστε το τώρα που βρίσκουμε τις μελιτζάνες σε αφθονία και πολύ οικονομικά.

Υλικά

  • 3 μελιτζάνες φλάσκες
  • 5-6 ντομάτες ώριμες για σάλτσα
  • Μερικές σκελίδες σκόρδου
  • Φρέσκια ρίγανη
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

20140727_0019Εκτέλεση

  1. Κόβω τις μελιτζάνες σε στρογγυλές φέτες και τις βάζω σε νερό.
  2. Αποφλοιώνω τις ντομάτες και τις σκελίδες σκόρδου.
  3. Ψιλοκόβω τις ντομάτες και κόβω σε ροδελίτσες τα σκόρδα.
  4. Βγάζω τις φέτες μελιτζάνας απ το νερό, τις στραγγίζω καλά, και τις απλώνω σε καλά λαδωμένο ταψί φούρνου.
  5. Τις αλοίφω με λάδι, τις βάζω στο γκριλ και τις ψήνω περίπου για 15 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν.
  6. Βγάζω τις ψημένες φέτες απ το γκριλ, τις βάζω σε ταψάκι, αλατίζω, βάζω από πάνω τους μερικές ροδελίτσες σκόρδου και  τις περιχύνω με τις ψιλοκομμένες ντομάτες  στις  οποίες  έχω βάλει την τριμμένη φρέσκια ρίγανη.
  7. Τέλος πάνω απ τις ντομάτες βάζω κομμάτια φέτας, περιχύνω με ελαιόλασο , τις βάζω στο φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνω ώσπου να ροδίσουν, περίπου για 20 λεπτά.

20140727_0022 20140727_0026 20140727_0030 20140727_0037 20140727_0038 20140727_0040Tips

  • Αν θέλετε βάζετε τη φέτα τριμμένη σκεπάζοντας όλη την επιφάνεια του ταψιού. Εγώ όμως διάλεξα μια σκληρή φέτα κατσικίσια Ηπείρου και την άπλωσα έτσι,  ώστε να μου ψηθεί όπως θα την έκανα σε σαγανάκι.

Καλή επιτυχία

Comments

2 responses to “Μελιτζάνες με φέτα στο φούρνο”

  1. ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΗ

    Μελιτζάνα με σκόρδο και ξύδι!τόσο καλοκαιρινό και νόστιμο!!

    1. Επίσης και πολύ εύκολο πιάτο Ελένη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *