Μελιτζάνες ρολάκια γεμιστά με σπαλομίτα

Για άλλη μια φορά στο πανέμορφο και κοντινό στην Αθήνα, αγαπημένο Ναύπλιο. Όσες φορές και να πάει κάποιος, για όσες μέρες και όποια εποχή, δεν το χορταίνει. Μπορείς να βρεις εκεί, όμορφα καταλύματα για να μείνεις και να κάνεις τις κοντινές ή πιο μακρινές βόλτες για επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους,  φανταστικό φαγητό, καλής ποιότητας κρασί και μια αύρα φιλική που σε πιάνει αμέσως με το που θα μπεις στο κέντρο του. Τώρα μάλιστα που φτιάχνουν ένα μεγάλο πάρκινγκ, ακριβώς δίπλα στο λιμάνι, οι επισκέπτες θα μπορούν να βρουν άνετα χώρο και θέση για το αυτοκίνητο τους. Η παραλιακή περαντζάδα με τα μαγαζιά εστίασης, μοναδική, ειδικά τις νυχτερινές ώρες με το φωταγωγημένο Μπούρτζι σε πρώτο πλάνο.

Και έρχεται η βραδινή ώρα του φαγητού. Τι να πρωτοδιαλέξεις από την μεγάλη ποικιλία και για κάθε βαλάντιο, μαγαζί που θα καθίσεις να απολαύσεις φαγητό και κρασί. Όταν όμως πας συστημένος σε συγκεκριμένο μαγαζί, με τα εξαιρετικά πιάτα και τις πολύ λογικές τιμές, τότε το πρόβλημα (;) φαγητού έχει άμεσα τη λύση του. Μας σύστησαν θερμά το ΤΕΛΩΝΕΙΟ, ένα πολύ χαριτωμένο μεζεδοπωλείο και με τραπεζάκια έξω, ακριβώς δίπλα στο παλιό κτήριο έμβλημα, του πάλαι ποτέ Τελωνείου της πόλης. Τι κρίμα που αυτό το κτίριο τοπόσημο στέκει έτσι αραχνιασμένο και “άχρηστο” σε μια περιοχή που θα μπορούσε να είναι ένα νεοκλασικό στολίδι δίπλα στη θάλασσα. Στο μεζεδοπωλείο μας, όμως τώρα το ΤΕΛΩΝΕΙΟ, που ο φιλικός του ιδιοκτήτης Άρης, πολλά πιάτα απ’ τα οποία φτιάχνονται απ’ τον ίδιο τον Άρη, μας περιποιήθηκε και με το παραπάνω. Όλα ήταν άψογα, πολύ γευστικά και  κάποια μεζεδάκια, ηθελημένα πικάντικα ώστε να τραβούν το εξαιρετικό βιολογικό λευκό κρασί του μαγαζιού απ’ το κτήμα ΜΑΝΩΛΑΚΗ.  Σ’ αυτά που φάγαμε ήταν και τα ρολάκια μελιτζάνας, συστημένα θερμά απ’ το φίλο Γιώργο Γεωργιάδη. Και ναι είχε δίκιο ο Γιώργος, θα μπορούσαμε να πάρουμε και δεύτερο πιάτο, αλλά, εντάξει… θέλαμε να έχουμε άποψη και για τα άλλα πιάτα του μαγαζιού. Το σίγουρο είναι ότι για να σας παρουσιάζω αυτά τα ρολάκια του Άρη, σίγουρα μου έκαναν μεγάλη γευστική εντύπωση και τα έφτιαξα μάλιστα και δυο φορές σε έναν μήνα για την οικογένεια και λίγους φίλους που μας επισκέφτηκαν κάποιο βράδυ.

Υλικά  (ενδεικτικά για 20 ρολάκια)

  • 1 κιλό σπαλομίτα κομμένη σε κύβους – για τα 20 ρολάκια βεβαίως, θα χρειαστείτε λιγότερο και από μισό κιλό, αλλά μαγειρεύουμε το κιλό μας, χρησιμοποιούμε όσο μας χρειάζεται και το υπόλοιπο το κρατάμε να το σερβίρουμε με ό,τι μας κάνει όρεξη. Κάνουμε που κάνουμε τον κόπο, δεν θα μαγειρέψουμε μόνο ένα τέταρτο μοσχάρι.
  • 3 όμορφες λαμπερές μελιτζάνες
  • 2-3 ζουμερές κατακόκκινες ντομάτες
  • 2  ξερά κρεμμύδια, κόκκινα αυτήν την εποχή, βατικιώτικα
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 3-4 μπαχάρια
  • Κόκκους πιπεριού
  • 1-2 φύλλα δάφνης
  • 1 σφηνάκι κόκκινο κρασί
  • Μια τσιμπιά ζάχαρη
  • Αλάτι πιπέρι
  • Λίγο μαϊντανό

Εκτέλεση

  • Το πρώτο που κάνω, είναι να πλύνω τις μελιτζάνες και μετά με προσοχή να τις κόψω σε μακρόστενες φέτες στο μαντολίνο, στο χοντρό διάστημα. Αν μπορείτε με κοφτερό μαχαίρι κόψτε τις και έτσι. Καλό είναι να έχουν το ίδιο πάχος.

  • Βάζω όλες τις φέτες σε λεκάνη γεμάτη με νερό και τις σκεπάζω με βαρύ πιάτο, ώστε όλες να βρίσκονται μέσα στο νερό. Αυτό θα τις κάνει ακόμα πιο γλυκιές.

  • Αφήνω τις μελιτζάνες στο νερό να με περιμένουν και αρχίζω την παρασκευή του κρέατος. Τρίβω τα κρεμμύδια και τα ρίχνω σε φαρδιά πλατιά κατσαρόλα. Τα στριφογυρίζω μεσ’ την κατσαρόλα ώστε να φύγουν τα νερά τους. Προσθέτω τους κύβους της σπαλομίτας και αφήνω κρεμμύδια και κρέας να βγάλουν τα υγρά τους, όσο χρόνο χρειαστεί. Τότε και μόνο τότες ρίχνω αρκετό ελαιόλαδο και σοτάρω. Σβήνω με το κρασί, ρίχνω ζεστό νερό και αφήνω το κρέας σε σιγανή φωτιά για περίπου 30-40 λεπτά.

  • Κατόπιν προσθέτω τις ντομάτες τριμμένες και όλα τα μπαχαρικά. Κλείνω την κατσαρόλα μου και αφήνω να γίνει το κρέας πάντα σε σιγανή φωτιά.

  • Όσο γίνεται το κρέας, βγάζω τις φέτες μελιτζάνας απ’ το νερό, τις πιέζω με τις παλάμες μου να φύγουν τα νερά, τις ακουμπώ σε καθαρή βαμβακερή πετσέτα και τις περνάω ελαφρά με ελαιόλαδο.Τις ακουμπώ σε ρηχό ταψί φούρνο, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί που το έχω λαδώσει και τις ψήνω στο γκριλ στους 250 βαθμούς περίπου για 8-10 λεπτά, μόνο απ’ τη μία πλευρά.  Τις έψησα όλες σε δυο δόσεις και όταν τις έβγαλα απ’ το γκριλ, τις τοποθέτησα σε πιατέλα την οποία σκέπασα με πετσέτα κουζίνας, ώστε με την θερμοκρασία τους να μαλακώσουν ακόμα πιο πολύ και ειδικά η σκούρα φλούδα τους.

  • Το κρέας έχει πια μελώσει μέσα στη σάλτσα του. Βγάζω 3-4 κύβους απ’ τη σπαλομίτα και με πιρούνι και μαχαίρι ψιλοκόβω, “ψιχουλιάζω” το κρέας και το αναμειγνύω με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

  • Παίρνω μια μια φέτα ψημένη μελιτζάνα και βάζω μια μικρή ποσότητα κρέατος στην φαρδιά άκρη. Ρολάρω προσεχτικά (πολύ εύκολη διαδικασία) και βάζω κάθε ρολάκι στο ταψάκι μου.

  • Περιχύνω τα ρολάκια με μέρος της σάλτσας, φρόντισα και έκανα μπόλικη και βάζω το ταψάκι μου στον αέρα στους 200 βαθμούς 10-15 λεπτά, ίσα να πάρει 1-2 βράσεις και τα ρολάκια χρώμα.

  • Τα ρολάκια έτοιμα, αρωματικά και πεντανόστιμα.

Καλή σας επιτυχία

Φωτο – εντυπώσεις

 

Comments

2 responses to “Μελιτζάνες ρολάκια γεμιστά με σπαλομίτα”

  1. fotini ΒΑΤΣΙΘΙΑΝΟΥ

    Απιθανη συνταγη

    1. Σ’ ευχαριστώ πολύ αγαπητή Φωτεινή για το όμορφο σχόλιο σου. Να είσαι καλά!

Leave a Reply to Dimitra Cherouvim Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *