Λεμονάκι μυρωδάτο-γλυκό κουταλιού

“Μ΄ένα σμπάρο τρία τρυγόνια” είπα και το Μαράκι με κοίταξε με απορία. Δισταχτικά, μιας και του είχα χαλάσει το μ΄ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, με ρώτησε. “Μα καλά έτσι είναι η παροιμία;” “Α, άκου να σου πω Μαράκι μου, αυτή τη στιγμή η γνωστή παροιμία λειτουργεί όπως τη λέω εγώ” “Άσε που είναι και κατακίτρινα” “Ποια είναι κατακίτρινα;” ρώτησε το ζαλισμένο Μαράκι,  προσπαθώντας να με καταλάβει. ” Τα τρυγόνια; Κυνήγι θα μαγειρέψουμε σήμερα; Κάτι για γλυκό μου είχες πει.” “Ναι, ναι, καλά θυμάσαι κοριτσάκι μου, γλυκό θα φτιάξουμε σήμερα και μάλιστα λεμόνι γλυκό του κουταλιού.” Το Μαράκι μου ηρέμησε, αλλά ξαναρώτησε. “Και το τρία που κολλάει;” ” Άκου λοιπόν, τι θα κάνουμε σήμερα και μάλιστα με την εξής σειρά. Πρώτον, ξύσμα λεμονιού στην κατάψυξη για τα επόμενα κέικ μας, ή ακόμα καλύτερα για κάποιες σαλάτες, δεύτερον, χυμό λεμονιού παγάκια στην κατάψυξη για ώρα ανάγκης και κάθε περίπτωση και τρίτον και τελευταίο, το γλυκό του κουταλιού που σου υποσχέθηκα.” ” Η μικρή φιλεναδίτσα μου αναστέναξε με ανακούφιση που λύθηκαν οι απορίες της, φόρεσε την ποδιά εργασίας που της έδωσα,  πήρε το τρίφτη και άρχισε να τρίβει τα καλοπλυμένα και ζουμερά λεμόνια που μου είχε στείλει πεσκέσι ο κυρ Αντρέας απ’ τον όμορφο κήπο του στο Μελιγαλά.

20160204_0001.jpg_c+l

Με τη σκέψη ότι δεν πετάμε τίποτα, αποφάσισα να φτιάξω αυτό το υπέροχο γλυκάκι κουταλιού, που η αλήθεια μας παίρνει χρόνο, αλλά αξίζει τον κόπο, μιας και από τα αρωματικά λεμόνια μας, θα έχουμε τρία γευστικότατα είδη στην κουζίνα μας έτοιμα για πολλές χρήσεις και ανά πάσα στιγμή.

Υλικά (για γλυκό περίπου 1.200 γρ.)

  • 400 γρ. καθαρά μπαστουνάκια λεμονιού. Ανάλογα με τη σάρκα των λεμονιών που θα έχετε βεβαίως για να βγουν τα καθαρισμένα μπαστουνάκια, θα χρειαστείτε περίπου 2 κιλά ολόκληρα λεμόνια. Με το βράσιμο τα μπαστουνάκια και λόγω του νερού γίνονται 600 γρ.
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 3 φλ. τσ. νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 βανίλια με άρωμα λεμόνι ( Αυτή η βανίλια μαζί με την κανέλα δίνει ένα μοναδικό άρωμα στο γλυκό λεμόνι. Σας προτείνω να τη βάλετε οπωσδήποτε.)

20160204_0001

Εκτέλεση

  1. Πλένω πολύ καλά τα λεμόνια, τα τρίβω με τον τρίφτη, κρατώ το ξύσμα το οποίο το χωρίζω σε μέρη  μιας κ.σούπας περίπου, τα τυλίγω με μεμβράνη και τα βάζω στην κατάψυξη για επόμενες χρήσεις.
  2. Κόβω τα λεμόνια στη μέση και τα στύβω. Το χυμό τους τον αποθηκεύω και αυτόν σε παγοκύστες στην κατάψυξη επίσης, όπως το ξύσμα.
  3. Με κοφτερό μαχαιράκι κόβω τις κούπες λεμονιών σε  μπαστουνάκια, αφαιρώ τον εσωτερικό τους λεπτό φλοιό και τα βράζω για 10 λεπτά ώστε να φύγει η πρώτη πικρίλα. Τα στραγγίζω και τα αφήνω στην άκρη.
  4. Σε μια κατσαρόλα βάζω τα 600 γρ. ζάχαρη μαζί με τα 3 φλ. τσ. νερό και τα βράζω περίπου για 10 λεπτά, όχι παραπάνω.
  5. Ρίχνω τα μπαστουνάκια στο σιρόπι, μαζί με τη βανίλια και το ξυλάκι κανέλας. Ανακατεύω απαλά και αφήνω τα μπαστουνάκια να βράσουν 8-10 λεπτά.
  6. Μετά το πρώτο αυτό βράσιμο, αφήνω το γλυκό όλο το βράδυ στην κατσαρόλα και την επόμενη μέρα, ξαναβράζω το γλυκό μου ώσπου να δέσει το σιρόπι.
  7. Αφήνω να πέσει η θερμοκρασία λίγο και το μεταφέρω σε καλά πλυμένα και στεγνά βαζάκια.

20160207_0003 20160207_0005 20160207_0007 20160207_0010     20160207_0017 20160208_000320160208_0021

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *