Λαβράκια τα κόκκινα και χωρίς ντομάτα

Βλέπω τις πιπεριές μου, κόκκινη και πράσινη, όχι στην πρώτη φρεσκάδα τους και σκέφτομαι πως θα τις αξιοποιήσω. Βλέπω τα λαβράκια που μόλις τα έβγαλα από την κατάψυξη και κάνω συνδυασμούς. Να βάλω ξανά ντομάτες; Όχι, όχι… κοινότυπο θα κατέληγε. Νόστιμο δε λέω, αλλά θέλω κάτι διαφορετικό βρε Μαράκι. Το σκόρδο δεν το συζητώ, το έχω πάντα σε ποσότητα και σχεδόν σε καθημερινή βάση. Το λατρεύω αυτό το θαυματουργό δημιούργημα της φύσης. Υπερτροφή, ταπεινή μεν, αποτελεσματική δε. Έχω και την φρέσκια ρίγανη μου, κάτι θα σκαρώσω πάλι. Βήμα, βήμα και ξεκινώ χωρίς προγραμματισμό, μόνο βλέποντας τα υλικά μου αραδιασμένα στον πάγκο της κουζίνας. Κόβω λοιπόν τις πιπεριές σε χοντρά κομμάτια, καθαρίζω 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδου ρίχνω και 1-2 κ.σ. από το άγιο ελαιόλαδο και τα στριφογυρίζω στο μούλτι. Προσθέτω και τα φυλλαράκια της ρίγανης και έχω ένα μείγμα τέλειο για να γεμίσω τις κοιλιές των ψαριών μου. Στην διαδρομή όλο και κάτι θα βρω να προσθέσω. Α, να και ένα ξεχασμένο κολοκυθάκι και αυτό στην παρέα. Όσο για την βεγκέτα, το μείγμα των αποξηραμένων λαχανικών, δεν το συζητώ, το δεξί μου χέρι στο να ανεβάσω τη γεύση σε άλλα επίπεδα.  Εμπρός λοιπόν στις χρηστικές πληροφορίες για ένα απίστευτα γευστικό πιάτο, κατακόκκινο και μάλιστα χωρίς την προσθήκη ντομάτας.

Υλικά ( για 2 άτομα )

  • 2 λαβράκια
  • 2 πιπεριές πράσινη και κόκκινη
  • 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδου
  • Φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
  • 1 κ.γ. γεμάτη βεγκέτα
  • Αλάτι, πάπρικα
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω τα λαβράκια. Αν μπορείτε εσείς να τα καθαρίσετε χωρίς να κόψετε κατά μήκος την κοιλιά τους, ακόμα καλύτερα. Αλλιώς θα γεμίσετε τις κοιλιές με το μείγμα που ακολουθεί και με 2 οδοντογλυφίδες θα τις κλείσετε. Ευτυχώς το μείγμα δεν βγαίνει έξω.
  2. Κόβω σε χοντρά κομμάτια τις πιπεριές, καθαρίζω τις σκελίδες και τις πολτοποιώ (+ 2 κ.σ. ελαιόλαδο + 1 κ.γ. βεγκέτα) στο μούλτι. Όχι αλοιφή. Αναμειγνύω σε αυτό το μείγμα πολλά φυλλαράκια της φρέσκια ρίγανης.
  3. Με αυτό το μείγμα γεμίζω τις κοιλιές των ψαριών και τις κλείνω με 2 οδοντογλυφίδες.
  4. Αν περισσέψει από το μείγμα των πιπεριών απλώς το ρίχνω στο ταψάκι με τα ψάρια.
  5. Τελευταία στιγμή ανακαλύπτω στο ψυγείο ένα κολοκυθάκι, το κόβω σε πολύ λεπτές φέτες τις τακτοποιώ στο ταψί με τα ψάρια, ρίχνω το κρασί και το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνω, πασπαλίζω με λίγη βεγκέτα και φουρνίζω το ταψί σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Ψήνω τα ψάρια στις αντιστάσεις στους 220 βαθμούς για 35-40 λεπτά, ανάλογα πάντα με το φούρνο και το πόσο ψημένα τα θέλετε. Η γεύση των ψαριών και η λίγη κόκκινη σάλτσα τους από την πιπεριά και την πάπρικα, εκπληκτική. Το σχετικά ουδέτερο σε γεύση λαβράκι παίρνει μια άλλη γευστική διάσταση.

     

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *