Λαβράκια λευκό στιφάδο στο φούρνο

Η εμπειρία, η φαντασία, τα απλά υλικά και κυρίως η μνήμη της γεύσης που ανακαλεί συχνά πυκνά και νοσταλγικά, σε οδηγούν πολλές φορές σε πιάτα όχι συνηθισμένα και καθημερινά. Κάπως έτσι προέκυψαν τα σημερινά μου λαβράκια φούρνου σε μια μοναδική σάλτσα λευκού στιφάδου, που έδεσε όσο έπρεπε, που μοσχομύρισε όσο έπρεπε και που τελικά έδωσε ένα γευστικό αποτέλεσμα παραπάνω απ’ όσο έπρεπε.

Υλικά ( 3-4 μερίδες )

  • 2 μεγάλα λαβράκια περίπου 1.100-1.200 γρ.
  • 600-700  γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • Αρκετές σκελίδες σκόρδου
  • Φύλλα δάφνης, ξερά ή φρέσκα
  • 1 ποτήρι νερού λευκό κρασί
  • 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
  • Αλάτι, μαύρο πιπέρι, πολύχρωμα πιπέρια

20160902_0004

 

Εκτέλεση

  1. Το πρώτο που κάνω είναι να καθαρίσω τα κρεμμυδάκια. Για ευκολία τα βουτώ σε καυτό νερό που βράζει, αφού τους έχω κόψει λίγο τις δυο άκρες και τα αφήνω μόνο για ένα λεπτό. Τα σουρώνω, τα βάζω σε κρύο νερό και τα καθαρίζω πολύ εύκολα με τα χέρια, πιέζοντας τα ελαφρά στο κέντρο τους.
  2. Καθαρίζω τις σκελίδες σκόρδου.
  3. Καθαρίζω τα ψάρια, τα πλένω καλά και τα τοποθετώ σε ταψί. Τακτοποιώ γύρω τους τα καθαρισμένα κρεμμυδάκια, τα σκόρδα, περιχύνω με το κρασί και το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνω, σκορπίζω τα πολύχρωμα πιπέρια και χώνω ενδιάμεσα τα φύλλα δάφνης.
  4. Σκεπάζω το ταψί με το καπάκι του ή με αλουμινόχαρτο, το βάζω σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο και ψήνω στον αέρα για 30 λεπτά στους 250 βαθμούς.
  5. Μετά τα 30 λεπτά, αφαιρώ το καπάκι και συνεχίζω το ψήσιμο σε χαμηλότερη θερμοκρασία περίπου άλλα 10 λεπτά ή ώσπου να δω να χρυσίζουν τα ψάρια και τα κρεμμυδάκια.
  6. Το κρασί με το ελαιόλαδο και τη γλύκα των μικρών κρεμμυδιών δημιουργούν μια υπέροχη και γευστικότατη σάλτσα. Ίσως στη δεύτερη φάση του ψησίματος να χρειαστεί λίγο νερό στο ταψί.

20160902_0006 20160902_0008 20160902_0010

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *