Κουλουράκια-παξιμαδάκια με γλυκάνισο, κανέλα, γαρύφαλλο

IconesΕίχα προγραμματίσει απογευματινή επίσκεψη σε φιλικό σπίτι και επειδή είναι όμορφο κάτι να έχεις, έστω και μικρό  για να προσφέρεις στην οικοδέσποινα, άνοιξα  τα ντουλάπια μου για να δω τι υπήρχε μέσα που  θα μπορούσα να της φτιάξω.  Με πρώτη ματιά είδα ότι είχα όλα τα υλικά για ένα κέικ.  Τελικά όμως αποφάσισα για κουλουράκια.  Νομίζω ότι είναι  πιο εύκολα, γρήγορα στην παρασκευή τους και κυρίως σχεδόν πάντα πετυχαίνουν.
Τώρα έπρεπε να επιλέξω απ τις αμέτρητες συνταγές που υπάρχουν, αυτή που θα έφτιαχνα. Μετά από αρκετή ώρα ψαξίματος στα κιτάπια και τα χαρτάκια με τις γραμμένες συνταγές φίλων και γνωστών,  αποφάσισα για μια συνταγή που είχα δοκιμάσει προ καιρού στο σπίτι της φίλης Κατερίνας, φτιαγμένα απ τα χεράκια της γλυκύτατης μαμάς της, κυρίας Ρωξάνης και είχα άριστες εντυπώσεις. Κουλουράκια λοιπόν, που γίνονται εύκολα και παξιμαδάκια όπως θα δείτε,  αρωματικά και πολύ εύγευστα που σας κρατούν “παρέα” ανά πάσα στιγμή, που θα χρειαστείτε άμεσα κάτι γλυκό και μικρό. Θυμίζουν αρκετά τη βασική συνταγή των μελομακάρονων, μόνο που αυτά έχουν και γλυκάνισο που τα κάνει πεντανόστιμα και σχεδόν εθιστικά, μιας και όταν τα ξεκινήσεις δεν λες να τα σταματήσεις.
Γλυκάνισο λοιπόν, κανέλα, γαρύφαλλο και πορτοκάλι τα γνωστά αυτά υλικά, που όταν σμίξουν κάνουν γευστικά θαύματα.

Υλικά

  • 1/2 φλυτζάνι καλαμποκέλαιο
  • 1/2 φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • Αλεύρι όσο πάρει, ανάλογα με το μέγεθος του φλιτζανιού σας (περίπου 600-800 γρμ)
  • 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1/2 κ.γ. γλυκάνισο

20140327_0004Εκτέλεση

  1. Ρίχνω το λάδι και το χυμό του πορτοκαλιού σε μια λεκάνη.
  2. Ρίχνω τη ζάχαρη και ανακατεύω απαλά για να διαλυθεί.
  3. Προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι, τα αρωματικά, ανακατεύω στην αρχή τα υλικά και μετά αρχίζω να ζυμώνω.
  4. Ζυμώνω καλά, προσθέτοντας το ανάλογο αλεύρι βεβαίως ώστε να φτιάξω μια όμορφη και εύπλαστη ζύμη.
  5. Πλάθω μια μακρόστενη φρατζόλα, την πιέζω με τις παλάμες  ή με πλατύ μαχαίρι ώστε να γίνει πλακέ και την χαράζω με στενές φέτες.
  6. Ξεχωρίζω τις φέτες και τις απλώνω προσεχτικά σε ταψί φούρνου που το έχω καλύψει με λαδόκολλα.
  7. Φροντίζω να είναι σε απόσταση η μια απ την άλλη, γιατί με το ψήσιμο αυτές απλώνουν.
  8. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180  για 25-30 λεπτά.
  9. Αν θέλετε τα κουλουράκια σας πιο σκούρα, τα τελευταία 2-3 λεπτά ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 250.

20140327_0009 20140327_0012 20140327_0015 20140327_0017 20140327_0024 20140327_0046

Σχόλια

  • Η ποσότητα των υλικών που σας έδωσα είναι ακριβώς η μισή.  Εννοείται ότι αν θέλετε περισσότερα και βγαίνουν αρκετά, βάζετε τα διπλάσια υλικά.
  • Στην παραπάνω εκτέλεση και με ψήσιμο γύρω στη μισή ώρα, έχετε κουλουράκια. Δηλαδή το γνωστό σκληρά εξωτερικά, μαλακά εσωτερικά.
  • Αν όμως τα θέλετε παξιμαδάκια, δηλαδή σκληρά και τραγανιστά, αφού κλείσετε το φούρνο σας θα τα αφήσετε περισσότερη ώρα. Εγώ τα άφησα στο σβησμένο φούρνο άλλα 20 λεπτά και βγήκαν τέλεια, σκουρόχρωμα και τραγανά, ακριβώς όπως τα ήθελα.
  • Επίσης αν τα θέλετε πιο μικρά, θα φτιάξετε δύο φρατζολίτσες και αφού τις πιέσετε όπως είπαμε θα τις κόψετε σε φετούλες.

Καλή επιτυχία

Comments

2 responses to “Κουλουράκια-παξιμαδάκια με γλυκάνισο, κανέλα, γαρύφαλλο”

  1. ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΗ

    πεθαίνω να βλέπω την παρουσίαση βήμα-βήμα!!

    1. Σ ευχαριστώ πολύ Ελένη! Η παρουσίαση όχι μόνο βοηθάει, αλλά κάνει και πιο ελκυστική και κατανοητή την όλη διαδικασία της μαγειρικής.

Leave a Reply to Dimitra Cherouvim Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *