Κοπανάκι τραγανό και πικάντικο

Το κοπανάκι αυτό δεν είναι απλώς στο γκριλ. Είναι μια ιδιαίτερη εύκολη διαδικασία που θα σας προσφέρει ένα υπέροχο τραγανό και γευστικότατο κοπανάκι που θα το συνοδεύσετε με μια πικάντικη σάλτσα γιαουρτιού. Κι αν σας περισσέψει από το μείγμα παξιμαδιού με παρμεζάνα, με το οποίο θα καλύψετε τα κοπανάκια για να γίνουν τραγανά στο γκριλ, απλώς θα προσθέσετε ένα αβγό και θα φτιάξετε μια πιτούλα στο π και φ που θα προσθέσει στο όμορφο πιάτο σας και θα ταιριάξει υπέροχα με τη σάλτσα γιαουρτιού.

Υλικά (για 3 ή 6 άτομα)

  • 6 κοπανάκια
  • 5 παξιμαδάκια Κυθήρων
  • 2 κ.σ. γεμάτες  τριμμένη παρμεζάνα

Για τη μαρινάδα

  • 2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
  • 1 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Υλικά για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση 

  • Σε ένα μπολάκι ανακατεύω καλά τις δυο πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδου, τη 1 κ.σ. πικάντικης μουστάρδας και το ελαιόλαδο. Δεν βάζω καθόλου αλατοπίπερο, μιας και τα παραπάνω υλικά αρκούν για το πικάντικο του φαγητού.
  • Βάζω τα κοπανάκια σε ένα ευρύχωρο μπολ, ρίχνω το μείγμα της μαρινάδας, ανακατεύω καλά να πάει παντού και σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη. Βάζω το μπολ στο ψυγείο και το αφήνω ως την ώρα που θα τα ψήσω. Όλη την παραπάνω διαδικασία την έκανα το πρωί, οπότε το κρέας ρούφηξε όλη τη νοστιμιά της μαρινάδας.

     

  • Λίγο πριν την ώρα ψησίματος, βάζω τα παξιμαδάκια με την παρμεζάνα κομμένη σε μικρά κυβάκια στο μίνι πίμερ και τα αλέθω.

     

  • Ρίχνω αυτό το μείγμα σε ένα βαθύ μικρό πιάτο και όχι μεγάλο,  ώστε να είναι μαζεμένο και βάζω ένα ένα τα κοπανάκια και τα τυλίγω έτσι,  ώστε να καλυφθούν πολύ καλά από το μείγμα.   Τοποθετώ τα 6 κοπανάκια σε ρηχό ταψάκι.

     

  • Τα ψήνω στο γκριλ στους 250 βαθμούς, όχι στους 300, ώστε να ψηθούν και εσωτερικά και να μην αρπάξουν αμέσως. Τα ψήνω γύρω στα 15 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα παρακολουθώ και στο τέλος ανεβάζω τους βαθμούς για 2-3 λεπτά, ώστε να ροδοκοκκινίσουν και να δω να αποκολλείται το κρέας από το κόκαλο. Σβήνω το γκριλ αλλά αφήνω μέσα το ταψάκι. Αυτό αφ’ ενός θα τα διατηρήσει ζεστά ώσπου να τα σερβίρω αλλά αφ’ ετέρου θα συνεχίσει το ψήσιμο και εσωτερικά.

  • Σε ένα μπολάκι ανακατεύω όλα τα υλικά για τη σάλτσα γιαουρτιού η οποία θα συνοδεύσει τα κοπανάκια.
  • Αν σας περισσέψει το μείγμα από τα παξιμάδια, προσθέτετε ένα αβγό και λίγη πάπρικα και τηγανίζετε ένα πιτάκι.

     

     

  • Σερβίρω με ρύζι, πράσινη σαλάτα, το πιτάκι κομμένο σε τριγωνάκια και τη σάλτσα γιαουρτιού.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *