Κολοκύθα μαρμελάδα η χρυσαφένια

Επιτέλους η τρίκιλη υπέροχη κολοκύθα της Μαρίας της ξαδέλφης, τελείωσε. Επιτέλεσε το σκοπό της, να φαγωθεί δηλαδή με διάφορους τρόπους. Έτσι μετά την κολοκυθόπιτα με κρέμα γιαουρτιού και την υπέροχη τραχανοκολοκυθόπιτα, κλείνω την τριλογία της τρίκιλης, με μια φανταστική μαρμελάδα (γλυκό του κουταλιού;) που νομίζω θα την κρατήσω όλη δική μου για τις απογευματινές υπογλυκαιμικές μου κρίσεις.

Υλικά (ενδεικτικά)

  • 800 γρ. τριμμένη κολοκύθα
  • 700 γρ. ζάχαρη (τόση είχα, τόση έβαλα στη μαρμελάδα, άλλωστε δεν χρειαζόταν περισσότερη )
  • 2 φυλλαράκια αρμπαρόριζα
  • 1 κ.σ. κουρκουμά (δίνει το τέλειο χρυσαφί χρώμα)
  • 1 στικάκι κανέλας

Εκτέλεση

  • Τρίβω την κολοκύθα μου στο χοντρό μέρος του τρίφτη.

  • Την βάζω σε φαρδιά κατσαρόλα εναλλάξ με τη ζάχαρη. Την αφήνω δυο ώρες ή και παραπάνω, για να βγάλει τα υγρά της.

  • Μετά το δίωρο ή τρίωρο τη βάζω να βράσει, χωρίς να προσθέσω καθόλου νερό, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για δέκα λεπτά μετά την αρχή βρασμού. Ενδιάμεσα ανακατεύω. Προσθέτω την αρμπαρόριζα και ένα στικ κανέλας.

  • Σβήνω τη φωτιά και αφήνω μερικές ώρες να ξεκουραστεί. Προς το απόγευμα, πολτοποιώ την βρασμένη κολοκύθα με την ηλεκτρική ράβδο. Εδώ να πω, ότι και σε αυτό το στάδιο η μαρμελάδα-γλυκό, με υπέροχη τραγανή υφή, είναι έτοιμη.

  • Αφού την πολτοποιήσω, πασπαλίζω με τον κουρκουμά και βάζω την κολοκύθα να βράσει άλλα δέκα λεπτά, ανακατεύοντας πάντα.

  • Αποσύρω απ’ τη φωτιά και γεμίζω τα βαζάκια μου.

  • Εκπληκτική, τραγανή υφή, γλυκιά, με ιδιαίτερη γεύση αυτή η μαρμελάδα, που την έφτιαξα για πρώτη φορά, με έχει ενθουσιάσει.

Καλή και γλυκιά σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *