Κολιουδάκια λεμονάτα

1b55636ecb3eaf287b87d03632b6dfadΈνα από τα καλά που έχουν οι σπιτικές συγκεντρώσεις με φιλικά και αγαπημένα πρόσωπα, είναι οι όμορφες κουβεντούλες και η ανταλλαγή πάσης φύσεως πληροφοριών. Από τις πιο σοβαρές, ως τις πιο απλές και καθημερινές που πολλές φορές σου δίνουν απαντήσεις και νέες ιδέες για πράγματα που δεν έχεις σκεφτεί ή που τη γνώση τους την έχεις καταχωνιάσει στα βάθη  της μνήμης και μια και μόνο κουβέντα μπορεί να την ανασύρει ξανά στην επιφάνεια.Κάτι τέτοιο  λοιπόν γίνηκε τις προάλλες όταν μαζευτήκαμε τα ξαδέλφια για να περάσουμε ένα όμορφο καλοκαιρινό βραδάκι στην ταράτσα μας. Πολλή κουβέντα, πολλές απόψεις για τρέχοντα σοβαρά θέματα καθώς επίσης  και θέματα μαγειρικής μεταξύ των γυναικών που μαγειρεύουν βεβαίως.
Ήταν τότε που η Τερέζα μας θύμισε ότι το “ψήσιμο” των ψαριών, δεν γίνεται μόνο με το αλάτι, κοινώς παστωμένα, αλλά και με το λεμόνι. Αναφέρθηκε μάλιστα χαρακτηριστικά και λεπτομερώς για κολιουδάκια μαριναρισμένα μόνο σε λεμόνι, που μετά από λίγες ώρες στη μαρινάδα τους, έχουν “ψηθεί” και είναι πανέτοιμα προς βρώσιν.
Καταλάβατε βεβαίως ότι δε χρειάστηκα και πολύ για να τσιμπήσω την πληροφορία και τη συνταγή που σας παρουσιάζω σήμερα.

Σήμερα λοιπόν δε μαγειρεύουμε! Σήμερα φιλετάρουμε, μαρινάρουμε και απολαμβάνουμε ξεκούραστες ένα γευστικότατο , ελαφρύ και καλοκαιρινό πιάτο που γίνεται στη στιγμή, αρκεί να βρούμε φρέσκα κολιουδάκια σαν αυτά που βρήκα το  πρωί στη λαϊκή της γειτονιάς μου.

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 1/2 κιλό κολιουδάκια, οπωσδήποτε φρεσκότατα
  • Το χυμό από 1 ή 2 λεμόνια
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, κατά προτίμηση χοντρό
  • Μυρωδικά βότανα, ότι έχετε σε γλάστρες, ζαρντινιέρες, ψυγείο

20150616_0005

Εκτέλεση

  1. Αφαιρώ το κεφάλι και τα εντόσθια των ψαριών.
  2. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω κατ΄αρχάς την ουρά των ψαριών, μετά ανοίγω το ψάρι στα δύο και με τη βοήθεια του μαχαιριού αφαιρώ το κεντρικό κόκκαλο.
  3. Αφαιρώ, κόβοντας κατά μήκος και  τη ραχοκοκαλιά τους, καθώς και ότι άλλο αγκαθωτό υπάρχει γύρω από το σώμα τους.
  4. Τοποθετώ τα φιλέτα σε ρηχό ταψάκι, το ένα δίπλα στο άλλο και τα περιχύνω με το χυμό από το 1 ή τα 2 λεμόνια. Πρέπει να καλυφθούν από το χυμό.
  5. Τα σκεπάζω με μεμβράνη και τα αφήνω στο ψυγείο ως την ώρα του φαγητού. Όσο περισσότερο τα αφήσετε τόσο το καλύτερο και τόσο περισσότερο ασπρίζει το κρέας τους.  Στις 3 ώρες που τα άφησα εγώ στο ψυγείο ήταν πανέτοιμα.
  6. Τα σερβίρω με λίγο από το λεμόνι της μαρινάδας τους, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι. Πασπαλίζω με διάφορα ψιλοκομμένα μυρωδικά, όπως μαϊντανό, βασιλικό, φρέσκια ρίγανη και δενδρολίβανο.

20150616_0009 20150616_0014

Συμβουλές

  • Μπορείτε να αγοράσετε περισσότερα του μισού κιλού, μιας και θα κάνετε τον κόπο  και να τα διατηρήσετε στο ψυγείο με το χυμό λεμονιού, προσθέτοντας όμως και ελαιόλαδο,  τουλάχιστον για μια εβδομάδα.
  • Τρώγονται σαν κυρίως πιάτο όπως τα έφτιαξα εγώ για το μεσημέρι ή σαν ορεκτικό.
  • Τα συνόδεψα με μπαστουνάκια μικρού φρεσκότατου κολοκυθιού, μαριναρισμένου επίσης με χυμό λεμονιού.

Καλή επιτυχία


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *