Κέικ χαρουπάλευρου με σταφιδοκάρυδα

Το έφτιαξα, το “έντυσα”, το στόλισα τα γιορτινά του και σας το προσφέρω. Για τις Κυριακές σας, τις γιορτές σας, για τις ημέρες που έρχονται. Για τα σκοτεινά απογεύματα που θέλετε να  φωτίσετε, για τις άσχημες στιγμές που θέλετε να τις γλυκάνετε. Οπλιστείτε με υπομονή, περισσότερη υπομονή απ’ όση διαθέτετε, πείτε το και καρτερία, συγκεντρώστε τα υλικά σας και με περισσή προσήλωση, φτιάξτε αυτό το άνευ σοκολάτας “σοκολατένιο” κέικ. Θα σας αποζημιώσει, πιστέψτε με, αλλά κυρίως θα σας γαληνέψει απ’ τις φουρτούνες της εποχής. Και μη ξεχνάτε το τετριμμένο (;) αλλά σωτήριο. Μετά την καταιγίδα έρχεται πάντα η νηνεμία και το πολύχρωμο ουράνιο τόξο.

Υλικά (για φόρμα μακρόστενη 11χ30 εκ.)

  • 1 φλ.τσ. (140 γρ.) χαρουπάλευρο ή χαρουπόσκονη, όπως αναγράφεται σε πολλές συσκευασίες.
  • 2 φλ.τσ.(200 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 2 αβγά
  • 3/4 φλ.τσ. (100 γρ.) ζάχαρη κρυσταλλική – δεν χρειάζεται περισσότερη μιας και το χαρουπάλευρο έχει μια ιδιαίτερη γλύκα σοκολάτας
  • 1 φλ.τσ. (200 γρ.) χυμό πορτοκαλιού + ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 40 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 40 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 1 κ.γ. μπέικιν
  • 1 κ.γ. σόδα

Εκτέλεση

  • Χτυπώ στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτω τα δυο αβγά και χτυπώ καλά.

  • Προσθέτω το χυμό πορτοκαλιού στον οποίο έχω προσθέσει τη σόδα, ακριβώς πάνω από τον κάδο γιατί αφρίζει γρήγορα. Ανακατεύω καλά.

  • Έχω ήδη αναμείξει τα δυο αλεύρια στα οποία έχω προσθέσει τη μπέικιν. Αρχίζω να ρίχνω σιγά σιγά αυτό το μείγμα στον κάδο του μίξερ.

  • Στο τέλος προσθέτω το ξύσμα πορτοκαλιού, τις σταφίδες και τα καρύδια. Ανακατεύω καλά.

  • Ρίχνω προσεχτικά το μείγμα του κέικ στη μακρόστενη φόρμα την οποία έχω ντύσει με βρεγμένο και καλά στραγγισμένο αντικολλητικό χαρτί.

  • Ψήνω στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο, αρχικά για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς για να δώσω ώθηση στο μείγμα να φουσκώσει και άλλα 50 λεπτά στους 180. Κλείνω το φούρνο και αφήνω το κέικ μέσα άλλα 8-10 λεπτά, όχι παραπάνω. Το κέικ έχει ψηθεί τέλεια.

  • Το στολίζω και το απολαμβάνω μαζί με καλή παρέα, στον πρωινό ή απογευματινό καφέ μου.

Καλή σας (είναι σίγουρη) επιτυχία

Comments

2 responses to “Κέικ χαρουπάλευρου με σταφιδοκάρυδα”

  1. fotini ΒΑΤΣΙΘΙΑΝΟΥ

    εννοείται πως θα το κάνω κι εγώ είσαι φοβερη

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Φωτεινή είναι εξαιρετικό, θα το ευχαριστηθείς. Ευχαριστώ για το σχόλιο σου!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *