Η κρέμα της Μαρίας, της Στέλλας, της Σοφίας.

Τελικά οι συνταγές είναι ζωντανές και κυκλοφορούν ανάμεσά μας.   Κυκλοφορούν από σπίτι σε σπίτι, από φίλη σε φίλη, από στόμα σε στόμα. Το τελευταίο στην κυριολεξία.
Πρόσφατα και αφού απολαύσαμε  άλλο ένα όμορφο βραδινό φαγητό στο φιλόξενο σπίτι της Μαρίας και του Μανώλη, ήρθε στο τραπέζι και το σχετικό επιδόρπιο.  Μικρά κομψά ποτηράκια μέσα στα οποία  έβλεπες καθαρά το περιεχόμενό τους. Κάτω κάτω μια στρώση σπασμένα μπισκότα, από πάνω μια κατάλευκη κρέμα και πιο πάνω σαν καπελάκι μια κατακόκκινη μαρμελάδα.20140303_0006
Γνωστό το concept, σκέφτηκα. Βιαστική η πρώτη μου εντύπωση.  Ώσπου το δοκίμασα! Μια βελούδινη και ήσυχη γλύκα πλημμύρισε το στόμα μου. Τα σπασμένα μπισκοτάκια  μικρές εκρήξεις  και η μαρμελάδα να τονίζει με το γλυκόξινο της γεύσης της, το τελικό αποτέλεσμα.
Το επόμενο βήμα φυσικά ήταν να ζητηθεί η συνταγή και κυρίως  η διαδικασία για την κρέμα.  Όταν άκουσα λοιπόν ότι χρειάζονται μόνο γιαούρτι στραγγιστό και ζαχαρούχο γάλα, έμεινα με το στόμα ανοιχτό.  Μα μόνο με δύο υλικά και με ένα απλό ανακάτεμα η θεσπέσια αυτή  κρέμα ?! Η Μαρία  αμέσως μου έδωσε όλες τις σχετικές πληροφορίες, λέγοντας μου ότι τη συνταγή την βρήκε στο bostanistas.gr , γραμμένη από τη Στέλλα Αλαφούζου , η οποία με την σειρά της, την είχε γευτεί και την γεύεται φαντάζομαι απ την καλή της φίλη Σοφία.
Και εδώ μπαίνει η δική μου παρέμβαση, κυρίως ως προς την παρουσίαση όπως θα δείτε, αλλά και με την επιλογή των μπισκότων που τη στιγμή που αποφάσισα να την φτιάξω, τα ήθελα οπωσδήποτε σοκολατένια.
Η έμπνευση λοιπόν μου ήρθε όταν έχοντας μαζέψει όλα τα σχετικά υλικά πάνω στον πάγκο μου και πριν αρχίσω την παρασκευή, έστυψα  ένα λεμόνι για να πιω το χυμό του με λίγο νερό βεβαίως, όπως κάνω σχεδόν κάθε πρωί.
Βλέποντας λοιπόν τις λεμονόκουπες δεν χρειάστηκα από δευτερόλεπτα για να τις φανταστώ ως το τέλειο σκεύος  γι αυτήν την ελαφριά και δροσερή κρέμα. Και επειδή το ένα φέρνει το άλλο, δίπλα στις  λεμονόκουπες  παρέταξα και πορτοκαλόκουπες. Οπότε μπορείτε να φανταστείτε πόσα πορτοκάλια και λεμόνια έφαγα εκείνη την ημέρα.
Γιατί κακά τα ψέμματα, για να παρουσιαστεί μια συνταγή χρειάζονται  δοκιμές και “θυσίες” που δεν τις βλέπεις εσύ φίλε αναγνώστη.
Παρακάτω θα σας παρουσιάσω την εκδοχή με τα λεμόνια και τα πορτοκάλια. Εννοείται ότι αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε τα πορτοκαλολέμονα κουπάκια, θα χρησιμοποιήσετε ότι μπολ ή ποτηράκια  έχετε στα ντουλάπια σας.

Υλικά

  • Γιαούρτι στραγγιστό
  • Ζαχαρούχο γάλα
  • Μπισκότα  (ότι θέλετε ή έχετε σπίτι, φαντασία να υπάρχει)
  • Μαρμελάδα
  • 2 μέτρια  χονδρόφλουδα λεμόνια
  • 2 μέτρια  σφιχτά πορτοκάλια

20140228_0007 Εκτέλεση

  1. Πλένω πολύ καλά τα λεμόνια και τα πορτοκάλια.
  2. Κόβω μια λεπτότατη φέτα απ τον πάτο τους, έτσι  ώστε να στέκονται καλά στο πιάτο σερβιρίσματος.
    Στα πορτοκάλια μπορεί και να μη χρειάζεται.
  3. Κόβω λεμόνια και πορτοκάλια λίγο παραπάνω απ τη  μέση και με ένα μυτερό μαχαιράκι αφαιρώ προσεκτικά το εσωτερικό τους.  Μπορώ και να τα στύψω πρώτα, αλλά έτσι είναι κάπως πιο δύσκολο να αφαιρεθεί  η λευκή σάρκα τους. Εσείς θα δείτε και θ αποφασίσετε.
  4. Υπολογίζω 2-3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι και 1 κουταλιά της σούπας γάλα ζαχαρούχο για κάθε πορτοκαλένιο μπολ. Ανακατεύω καλά τις αντίστοιχες με τα “μπολ” μου ποσότητες.
  5. Βάζω 2-3  θρυμματισμένα μπισκότα στη βάση κάθε μπολ.
  6. Από πάνω την αντίστοιχη κρέμα.
  7. Και τέλος μια κουταλιά με τη μαρμελάδα της προτίμησής μου.

20140228_0009 20140228_0011 20140228_0014 20140228_0018Tips

Οι κρέμες τρώγονται αμέσως ή και 2-3 μέρες μετά.  Απ ότι είδα διατηρούνται μια χαρά στο ψυγείο και το σπουδαιότερο δεν πανιάζουν τα μπισκότα. Καλό είναι βέβαια  να είναι σκεπασμένες με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
Επαναλαμβάνω ότι μπορούμε να βάλουμε ότι μπισκότα θέλουμε, ίσως και παραπάνω ποσότητα θρυμματισμένων, αν δούμε ότι η κρέμα μας βγήκε  λιγότερη.
Τελικά είναι μια συνταγή όπου μπορείς να κάνεις πολλές παραλλαγές και να ανεβοκατεβάσεις τις αναλογίες.
Τα λεμόνια και τα πορτοκάλια πρέπει  να είναι ακέρωτα και κυρίως γερά και σφιχτά.

Καλή επιτυχία

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *