Γλώσσα μοσχαρίσια γάλακτος βραστή

Εκδόσεις “ΒΙΒΛΙΟΕΚΔΟΤΙΚΗ”, δεύτερη έκδοση, έτος 1959, σελίδα 115. Γλώσσα μοσχαρίσια βραστή.
Προικώο σκληρόδετο μπορντό βιβλίο μαζί με τα τραπεζομάντηλα, τα άπειρα σεντόνια, κεντήματα και πετσετάκια βελόνας, κινητά και ακίνητα που με προικοδότησε η μανούλα.  Πότε πότε το πιάνω στα χέρια, το χαϊδεύω, ανοίγω τις ταλαιπωρημένες σελίδες του… και ναι μεταφέρουμε στη μικρή κουζίνα που η κυρά Μαρίτσα με την πεντακάθαρη ποδιά της και τα κατσαρά μαλλάκια πάντα περιποιημένα, ετοίμαζε με προσήλωση το νόστιμο φαγητό της ημέρας.

Ιούλιος 2017 και βρίσκομαι σε ένα καινούργιο σούπερ μάρκετ, μπουτίκ τροφίμων θα το έλεγα, με εκπληκτικό μίνιμαλ σχεδιασμό, άψογα μεγάλα ψυγεία βιτρίνες με όλα τα καλούδια του κόσμου σε αεροστεγείς συσκευασίες που σε προκαλούν να τα αγοράσεις. Μπήκαμε απλώς για να το δούμε και βγήκαμε με μια τσάντα γεμάτη, κυρίως με είδη που δύσκολα θα βρεις σε άλλα σχετικά μεγάλα καταστήματα. Μέσα σε όλα τα ψώνια και η φρέσκια, μοσχαρίσια γλώσσα γάλακτος που με πήγε κατευθείαν στα παιδικά μου χρόνια, τότε που συχνά πυκνά υπήρχε στις μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Τη μοσχαρίσια γλώσσα δεν την βρίσκεις εύκολα και μάλιστα γάλακτος. Ή θα πρέπει να πας κεντρική αγορά ή να την παραγγείλεις στο χασάπη σου. Η όλη διαδικασία προπαρασκευής της και βρασίματος, πολύ πιο εύκολη απ’ ότι γράφει το αγαπημένο βίνταζ βιβλίο της Παραδείση. Και αυτό γιατί αυτή που αγόρασα, ήδη πεντακάθαρη, δεν χρειάστηκε τις ώρες για να μαλακώσει και να φύγουν τα αίματα. Έτσι, απλώς την άφησα μέσα σε νερόξυδο για λίγο και ώσπου να μαζέψω από τα ράφια μου τα σχετικά μπαχαρικά που θα έδιναν ένα γλυκό άρωμα και γεύση στο κρέας της. Η διαδικασία που ακολουθεί είναι πολύ απλή και επιτυχής.

Υλικά

  • Μια γλώσσα γάλακτος μοσχαρίσια
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • Αρκετά μοσχοκάρφια
  • 1 κ.σ. και βάλε, κόκκους πιπεριού
  • Φύλλα δάφνης. Έχω φυτό δάφνης και πάντα βάζω αρκετά φρέσκα φύλλα στα φαγητά που την χρειάζονται
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  1. Βάζω τη γλώσσα σε νερό και ξύδι και την αφήνω περίπου μισή ώρα. Αν βέβαια η γλώσσα είναι μεγάλη και έχει αίματα, πρέπει να μείνει κάποιες ώρες στο νερό, ώστε να μαλακώσουν και να φύγουν εύκολα.
  2. Στην αρχή την βάζω με λίγο κρύο νερό στην κατσαρόλα, ίσα να πάρει μια βράση ώστε να φύγουν οι αφροί. Η δική μου δεν είχε καθόλου. Χύνω το αρχικό νερό και την ξαναβάζω στη φωτιά με αρκετό νερό αυτή τη φορά. Καθαρίζω το κρεμμύδι και μπήγω σε αυτό τα μοσχοκάρφια. Το βάζω στην κατσαρόλα μαζί με τα πιπέρια και τα φύλλα δάφνης. Αφήνω τη γλώσσα να σιγοβράσει ώσπου να μαλακώσει, περίπου μια ώρα και ένα τέταρτο. Προς τος τέλος προσθέτω και λίγο αλάτι.
  3. Την αφήνω να κρυώσει κάπως στο ζουμί της, την βγάζω σε ξύλο κοπής, αφαιρώ την πέτσα της και την κόβω σε φέτες.
  4. Σερβίρετε απλά και για πιο ευκολία με λαδολέμονο ή όπως έκανα εγώ με το ζουμί της, το οποίο έδεσα με κορν φλάουρ, 1 κ.σ. μουστάρδα και τέλος έβαλα αρκετή κάπαρη και ψιλοκομμένο αγγουράκι τουρσί.
  5. Αυτές οι φέτες γλώσσας είναι ιδανικές για σάντουιτς ή κομμένες κρύες σε κυβάκια για απλές δροσερές καλοκαιρινές σαλάτες.

Καλή σας επιτυχία


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *