Γιουβαρλάκια με κόκκινη σάλτσα

Ένα μαμαδίστικο, εύκολο και γρήγορο φαγητό είναι πάντα ευπρόσδεκτο όχι μόνο απ την άμεση οικογένεια αλλά και από γνωστούς και φίλους. Συμπληρωμένο από σαλάτα, τυρί κυρίως φέτα, φρέσκο ψωμί  και κρασάκι, είναι ιδανικό πιάτο για Κυριακάτικες μεσημεριανές συγκεντρώσεις και όχι μόνο.
vorkΤα γιουβαρλάκια ή γιουρβαλάκια ή γουρβαλάκια είναι  γνωστά στην ελληνική, κυπριακή και τούρκικη κουζίνα. Τα γνωστά μας δάνεια και αντιδάνεια όπως συμβαίνει πάντα με όμορα κράτη και  σε πολλούς  τομείς,  πόσο μάλλον στα φαγητά,  που τα υλικά, η παρασκευή τους και κυρίως οι γεύσεις ταξιδεύουν και ταξίδευαν πολύ εύκολα από παλιά, με ταξιδιώτες,  μετανάστες ή εμπόρους.
Είναι κυρίως γνωστά και δημοφιλή σαν πηχτή σούπα αβγολέμονο και  προτιμώνται κυρίως το χειμώνα.  Σ αυτή την εκδοχή, η γεύση είναι σχεδόν πάντα σταθερή. Τα γιουβαρλάκια όμως με κόκκινη σάλτσα είναι ένα πιάτο πιο καλοκαιρινό, πιο πικάντικο όπου μπορούμε να προσθέσουμε στη σάλτσα τους πάπρικα γλυκιά ή καυτερή, πιπεριές, ακόμα και καρότα και βεβαίως πολύ μαϊντανό.
Όπως σε πολλά φαγητά, αξίζει να κάνετε περισσότερη ποσότητα ώστε να έχετε έτοιμο φαγητό και για μια επόμενη μέρα, που τα κέφια για μαγειρική θα είναι ασθενικά ως ανύπαρκτα.

Υλικά

  • 1 κιλό κιμά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • Φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη ή μια κονσέρβα ντοματάκια
  • 1 φλυτζάνι ρύζι (ότι προτιμάτε, εγώ βάζω πάντα ρύζι για πιλάφι σπυρωτό)
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 αβγό
  • Αλάτι, πιπέρι ή πάπρικα, ελαιόλαδο

20140327_0003Εκτέλεση

  1. Βάζω σε μια πλατιά κατσαρόλα τη ντομάτα να σιγοβράζει με 2 ποτήρια νερό για 10 περίπου λεπτά.
  2. Προσθέτω στη ντομάτα  την πιπεριά κομμένη σε 4-5 λωρίδες.
  3. Βάζω σε μια βαθιά λεκάνη τον κιμά.
  4. Πλένω και ψιλοκόβω το μαϊντανό και το κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια.
  5. Τα ρίχνω στη λεκάνη με τον κιμά.
  6. Προσθέτω ένα αβγό, αλάτι και πιπέρια κατά βούληση και λίγο ελαιόλαδο.
  7. Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά και πλάθω σε μικρά μπαλάκια το μείγμα μου.
  8. Τα βάζω στην κατσαρόλα που βράζει η σάλτσα, φροντίζοντας να είναι σκεπασμένα μ αυτή, αλλιώς προσθέτω λίγο ακόμα ζεστό νερό.
  9. Συνεχίζω το βράσιμο και με τα γιουβαρλάκια πια, σε χαμηλή πάντα θερμοκρασία για περίπου 1 ώρα.
  10. Όταν κλείσω το μάτι της κουζίνας, τότε προσθέτω  1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο.

 

20140327_001520140327_0004 20140327_0007 20140327_0010  20140327_0018 20140327_0037 Tips

  • Έχω μάθει παιδιόθεν τα μαγειρευτά με κιμά να τα μαγειρεύω οπωσδήποτε 1 ώρα, γιατί έτσι ο κιμάς γίνεται πιο νόστιμος και κυρίως πιο εύπεπτος.
  • Το λάδι στα περισσότερα μαγειρευτά το προσθέτω πάντα στο τέλος και αφού έχω σβήσει την κουζίνα.

Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *