Γίγαντες με λαχανικά στο φούρνο

Μια διαφορετική μαγειρική εκδοχή για τους αγαπημένους γίγαντες φούρνου που με τη βοήθεια μιας σελινόριζας, ενός φινόκιο, πράσου, κρεμμυδιών, καρότου, κίτρινης και κόκκινης πιπεριάς, δίνουν ένα εξαιρετικά γευστικό και θρεπτικό πιάτο για όλες τις ηλικίες και τις προτιμήσεις. Η πάπρικα και ο αρκετός κουρκουμάς βοηθούν ώστε οι φουρνισμένοι μας γίγαντες να πάρουν τελικά, ένα όμορφο, χρυσαφί χρώμα.

Τους σερβίρω με μπουρεκάκια λουκάνικου τυριού.

Υλικά (4-6 μερίδες)

  • 250 γρ. γίγαντες που τους έχουμε μουλιάσει από το προηγούμενο βράδυ.
  • 1 σελινόριζα
  • 1 φινόκιο
  • 1 πράσο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 κίτρινη + 1 κόκκινη πιπεριά κέρατο
  • 1 καρότο
  • Αλάτι
  • Μείγμα από πάπρικα, κουρκουμά, πιπέρι και μια τσιμπιά κύμινο
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Βάζω να βράσουν τα μουλιασμένα από την προηγούμενη μέρα, φασόλια, σε κρύο νερό. Τα βράζω ώσπου να μαλακώσουν, περίπου 50 λεπτά. Κρατάω ένα γεμάτο ποτήρι από το νερό που έβρασαν.
  • Καθαρίζω όλα τα λαχανικά μου και τα κόβω σε κύβους, ροδέλες και μπαστουνάκια.
  • Όλα μαζί τα βάζω σε φαρδύ τηγάνι, τα αλατίζω, ρίχνω αρκετό ελαιόλαδο και σοτάρω καλά ώσπου να πέσει ο όγκος τους. Λίγο πριν κλείσω τη φωτιά ρίχνω και το μείγμα των μπαχαρικών. Ο κουρκουμάς που δίνει και το ιδιαίτερο χρώμα, φροντίζω να είναι αρκετός.
  • Ενσωματώνω τα σοταρισμένα λαχανικά με τα φασόλια στο σκεύος που θα ψηθούν, ρίχνω αρκετό ελαιόλαδο και το νερό απ’ τους βρασμένους γίγαντες. Σκεπάζω με καπάκι και βάζω το σκεύος σε προθερμασμένο φούρνο.
  • Ψήνω περίπου για 50 λεπτά στον αέρα στους 200 βαθμούς. Αφαιρώ το καπάκι και αφήνω το φαγητό να πάρει χρώμα, δυναμώνοντας λίγο τη θερμοκρασία. Σε 10 περίπου λεπτά οι γίγαντες είναι έτοιμοι, χυλωμένοι, γευστικότατοι και ευπρόσδεκτοι από όλους στο τραπέζι μας.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *