Γίγαντες με κοπανάκια στο φούρνο

Μετά τα ρεβίθια με κοπανάκια στη γάστρα, σειρά έχουν οι αγαπημένοι μας γίγαντες. Όχι αυτοί των παραμυθιών, κάποιες φορές καλοί είναι και αυτοί, αλλά τα όσπρια γίγαντες. Ιδανικοί για οικογενειακά τραπέζια, ιδανικοί για να χορτάσουν όλοι οι ομοτράπεζοι και να γευτούν αυτήν την αξεπέραστη γλύκα που έχουν και είναι σαν τα βρασμένα κάστανα. Στη συνταγή αυτή και ενώ μοιάζει πολύ με την αντίστοιχη με τα ρεβίθια, κάνω μια μικρή διαφοροποίηση που κάνει το όλο φαγητό ελαφρώς πιο πικάντικο και πιο δεμένο ως προς τη σάλτσα του. Σοτάρω τα κοπανάκια μου, αφού προηγουμένως  τα έχω πασπαλίσει καλά με βεγκέτα και τα έχω αλευρώσει. Πραγματικά αυτή η μικρή κίνηση, κάνει τη μεγάλη διαφορά, απογειώνει την γνωστή γεύση των δυο  αυτών βασικών υλικών και απλώς η συνταγή μπαίνει άμεσα στη λίστα των εύκολων και γευστικότατων χειμερινών μου πιάτων.

Το φαγητό το συνοδεύω με τα εύκολα και γευστικά φραντζολάκια γάλακτος, που μπορείτε να δείτε τη συνταγή τους στο ακόλοουθο  λίνκ.https://www.foodcollection.gr/frantzolakia-galaktos/

Υλικά (για 5-6 άτομα)

  • 250 γρ. γίγαντες
  • 1 δισκάκι με κοπανάκια, συνήθως έχουν 6 ή 8 κομμάτια
  • 1 ολόκληρη κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • Πάπρικα πικάντικη ή καπνιστή
  • Βεγκέτα
  • Κόκκους ροζ πιπεριού
  • Αλεύρι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Βάζω του γίγαντες από βραδύς να μουλιάσουν σε νερό.
  • Το επόμενο πρωί, τους βάζω να βράσουν ώσπου να μαλακώσουν, όχι να λιώσουν.
  • Προς το τέλος του βρασίματος των οσπρίων και χωρίς να σβήσω τη φωτιά αλλά για να κερδίσω χρόνο και να τελειώνουν μαζί οι μαγειρικές μου κινήσεις, ξεβγάζω τα κοπανάκια, τα στραγγίζω καλά, τα πασπαλίζω με την βεγκέτα και τα αλευρώνω.

  • Τα σοτάρω με λίγο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά και από τις δύο πλευρές.

  • Αφού ετοιμαστούν τα κοπανάκια, τα αφήνω μέσα στο τηγάνι και ετοιμάζω το ταψάκι με τη σάλτσα και τους γίγαντες. Χοντροκόβω το κρεμμύδι, σε ροδέλες το καρότο, τα φύλλα δάφνης, αλάτι, πάπρικα, ντοματάκια, ένα ποτήρι ζεστό νερό, όλα καλά ανακατεμένα στο ταψί.

  • Προσθέτω τους γίγαντες, ανακατεύω και τακτοποιώ ανάμεσα τους τα σοταρισμένα κοπανάκια με το λάδι τους. Προσθέτω έξτρα ελαιόλαδο, πασπαλίζω με τα ροζ πιπέρια και βάζω το ταψί σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Το φαγητό αυτό το ψήνω στους 220 βαθμούς περίπου για 90 λεπτά. Με λίγα λόγια το σιγοψήνω, ώσπου να γίνουν και τα κοπανάκια και να δέσει η όμορφη και γευστική τους σάλτσα. Ενδιάμεσα προσθέτω λίγο ακόμα ζεστό νερό και γυρίζω τα κοπανάκια και από την άλλη πλευρά για να ροδίσουν.
  • Τα εύκολα και υπέροχα φραντζολάκια γάλακτος, συνοδεύουν αυτό το νοστιμότατο φαγητό.

Καλή σας επιτυχία… και αυτό το φαγητό σας το συνιστώ θερμότατα

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *