Γίγαντες έγχρωμοι με καραμελωμένα κρεμμυδάκια στη γάστρα

tzak-kai-fasolia…Ο Τζακ δεν είχε δει ποτέ πριν μαγικά φασόλια έτσι γρήγορα συμφώνησε και ήλπιζε ότι τα μαγικά φασόλια θα έκαναν τα πάντα καλύτερα. Ο Τζακ έτρεξε στο σπίτι για να πει στη μητέρα  του για τη  διαπραγμάτευση που έκανε, αλλά η μητέρα του δεν έμεινε ευχαριστημένη.
“Φασόλια!”, φώναξε! “Πώς θα μας θρέψουν τα φασόλια;”
“Είναι μαγικά φασόλια μητέρα,” είπε ο Τζακ.
“Μαγικά φασόλια, ω ανόητο αγόρι”, είπε η μητέρα του και πέταξε τα φασόλια από το παράθυρο.
Όταν ο Τζακ ξύπνησε το επόμενο πρωί είδε μία τεράστια φασολιά μεγαλωμένη μέχρι τον ουρανό. Χωρίς σκέψη ανέβηκε τη φασολιά, ενώ η μητέρα του έμεινε να τον κοιτάζει. Αφού πέρασε τα λευκά σύννεφα ο Τζακ βρέθηκε σε άλλη χώρα. Έφτασε σε ένα τεράστιο κάστρο και αποφάσισε να χτυπήσει το κουδούνι. Τότε μία γιγάντια γυναίκα βγήκε έξω από την μεγάλη πύλη.
“Πώς έφτασες εδώ μικρό αγόρι;”, ρώτησε. “Έλα μέσα πριν φτάσει ο σύζυγός μου.”Πήρε τον Τζάκ στην κουζίνα. Το τραπέζι και η καρέκλα ήταν σαν βουνά για αυτόν.“Πάρε πρωινό, θα πρέπει να είσαι πεινασμένος”, είπε η γυναίκα.Ο Τζακ έφαγε ένα πιάτο γεμάτο φαγητό. Ξαφνικά δυνατά βήματα ακούστηκαν.“Αυτός είναι ο σύζυγός μου,” είπε η γυναίκα. “Κρύψου, γιατί θα σε φάει.”Ο Τζακ κρύφτηκε γρήγορα στο φούρνο.
“Σνιφ, μου μυρίζει το αίμα ενός ανθρώπου”, είπε ο γίγαντας όταν ήρθε στην κουζίνα.

…Ο γίγαντας κάθισε να φάει το τεράστιο γεύμα του και στη συνέχεια ζήτησε τη χρυσή του κότα. Από την κρυψώνα του, ο Τζάκ είδε ότι η κότα έβγαζε ένα αυγό από ατόφιο χρυσάφι κάθε φορά που ο γίγαντας της το ζητούσε. Σύντομα ο γίγαντας αποκοιμήθηκε έτσι ο Τζακ βγήκε έξω τρέχοντας, άρπαξε την κότα και έφτασε στη φασολιά πριν ο γίγαντας ξυπνήσει…

…Ο γίγαντας ξύπνησε και κυνήγησε τον Τζακ. Και οι δύο άρχισαν να κατεβαίνουν τη φασολιά,αλλά ο Τζακ ήταν ελαφρύτερος και ταχύτερος από τον γίγαντα και έφτασε γρήγορα στο κάτω μέρος. “Φέρε μου το τσεκούρι μητέρα”, φώναξε αλαφιασμένος  ο Τζακ.

Η μητέρα του του έδωσε γρήγορα το τσεκούρι και ο Τζακ άρχισε να κόβει τη φασολιά. Ξαφνικά η φασολιά άρχισε να πέφτει και αυτό ήταν το τέλος του γίγαντα. Ήταν επίσης το τέλος των περιπετειών του Τζάκ. Από τότε, έζησε ευτυχισμένος με τη μητέρα του, μαζί με την κότα με τα χρυσά αυγά και την άρπα που τραγουδούσε όμορφα τραγούδια!
******************************************************************************************
Αλήθεια πως λειτουργεί το παιδικό μυαλουδάκι όταν ακούει για πρώτη φορά αυτό το γνωστό παραμύθι; Γενικώς δεν μπορώ να σας πω. Ειδικώς όμως, μπορώ  να σας εξομολογηθώ  ότι το δύστροπο στο φαγητό παιδί (λέγε διαχειρίστρια του blog-foodcollection) αγάπησε  τη μαγική κότα με τα χρυσά αυγά, λάτρεψε τα φασόλια και όταν μάλιστα έμαθε ότι υπάρχουν και φασόλια γίγαντες, ζητούσε επίμονα απ’ την έκπληκτη μαμά να τους τρώει… για να σώσει όλα τα παιδάκια που έψαχναν το όνειρο τους σκαρφαλωμένα στη μαγική φασολιά, που κάποιες φορές, κάποιοι κακοί γίγαντες  τα εμποδίζουν απ’ το να το πραγματοποιήσουν.

20161224_0013-jpg_lc

Υλικά (για 8-10 μερίδες)

  • 1/2 κιλό γίγαντες έγχρωμοι
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
  • 8-10 σκελίδες σκόρδου
  • Φυλλαράκια δάφνης
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 1 σφηνάκι sangria ή άλλο κόκκινο κρασί

20161221_0015

Εκτέλεση

  1. Βάζω από το προηγούμενο βράδυ τους γίγαντες να μουλιάσουν με νερό σε μια λεκάνη. Την επομένη τους βράζω σε καθαρό νερό, περίπου 40-45 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν και βεβαίως χωρίς καθόλου αλάτι.
  2. Όσο βράζουν οι γίγαντες, αρχίζω να καθαρίζω τα κρεμμυδάκια. Υπάρχουν 2 τρόποι για να καθαριστούν τα κρεμμυδάκια.Ή κάθεστε μπρος στην τηλεόραση και κλαίτε μαζί με την πρωταγωνίστρια του αγαπημένου σας σίριαλ, καθαρίζοντας τα ή τα κάνετε μπλουμ σε καυτό νερό και ως δια μαγείας, πολύ εύκολα και χωρίς κλάματα και άλλες ψυχοφθόρες διαδικασίες τα κρεμμυδάκια απαλλάσσονται από τα εξωτερικά τους φλούδια.
  3. Καθαρίζω τις σκελίδες σκόρδου και τις χοντροκόβω.
  4. Βάζω τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα  σε μεγάλο τηγάνι, στην αρχή μόνα τους για 5-10 λεπτά σε σιγανή φωτιά για να στεγνώσουν. Κατόπιν προσθέτω αρκετό ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, την κανέλα, την πάπρικα και τα φύλλα δάφνης. Τα αφήνω σε πολύ σιγανή φωτιά να σοταριστούν καλά και να πάρουν χρώμα περίπου 30 λεπτά. Τα σβήνω με την sangria και με το ξύδι. Αλατίζω καλά, τα αφήνω να πάρουν 2-3 βράσεις ακόμα και τα κατεβάζω από τη φωτιά.
  5. Τα ανακατεύω καλά με τα βρασμένα φασόλια και τα βάζω στην γάστρα με μισό ποτήρι  sangria. Κλείνω με το καπάκι, τοποθετώ τη γάστρα στο φούρνο, καλά προθερμασμένο και τα αφήνω περίπου για μισή ώρα, ώσπου να δέσουν όλα τα υλικά. Προς το τέλος, βγάζω το καπάκι της γάστρας και την αφήνω άλλα 5-10 λεπτά, ώσπου να πάρει χρώμα το φαγητό.

Σχόλιο. Αν θέλετε, μπορείτε να σταματήσετε τη διαδικασία του φαγητού ως και το Νο 4. Να βράσετε καλά τους γίγαντες, να καραμελώσετε τα κρεμμυδάκια στιφάδου και απλώς να τα ανακατέψετε  σε βαθιά γαβάθα, διορθώνοντας σε ό,τι θέλετε πιο έντονο. Αλάτι, πάπρικα ή ίσως κρέμα βαλσαμικού.

20161224_0001 20161224_0004 20161224_0005 20161224_0009 20161224_0013
20161224_0016
20161224_0021

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *