Φιλέτο πέστροφας με πουρέ κολοκύθας (για τον Φραντς Σούμπερτ)

Ο συνθέτης της Πέστροφας, της Ωραίας Μυλωνούς και του Ψητού των Γάμων, δεν ήταν πάντα σε θέση να χορτάσει την πείνα του. Η εξαιρετικά αυστηρή παιδική ηλικία του, στο οικοτροφείο όπου ήταν μαθητής-μουσικός και η φτωχική διατροφή της νεότητας του στη Βιέννη, δεν μπόρεσαν να αποζημιωθούν από ωριμότητα ή γηρατειά που χάρηκαν πλούσιο φαγητό, γιατί ο Σούμπερτ πέθανε στα τριάντα ένα του. Η σκέψη του χορτάτου στομαχιού που ικανοποιείται καθημερινά με λαχταριστά φαγητά, θα παραμείνει όνειρο για τον πρόωρα χαμένο συνθέτη. Τα εισοδήματά του ήταν ελάχιστα, το πρόβλημα της στέγης μεγάλο, μαικήνες και προστάτες δεν αναφαίνονται στον ορίζοντα και οι επιτυχίες πρόσκαιρες, δίχως επαύριον…

Η μπύρα συνοδεύει τα λουκάνικα που ήταν η καθημερινή τροφή του, όταν φυσικά έχει να πληρώσει. Όσο για την πέστροφα, είναι να αναρωτηθεί κανείς αν την έκανε τραγούδι για την αιωνιότητα, επειδή δεν μπορούσε να τη βάλει στο τραπέζι του.Όλα αυτά όμως δεν έχουν μεγάλη σημασία, εμείς θα του προσφέρουμε ένα ωραίο γεύμα με φιλέτο πέστροφας.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Μικρό απόσπασμα από το εξαιρετικής έκδοσης βιβλίο ΔΕΙΠΝΟ μετά μουσικής (2017) των εκδόσεων ΕΞΑΝΤΑ. Η μετάφραση είναι της Άννας Γαλανού και η επιμέλεια της Μαρίας Γυπαράκη. Μουσική λοιπόν και γαστρονομία το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου, το οποίο αναφέρεται στις γαστριμαργικές αδυναμίες και τις άγνωστες διατροφικές συνήθειες, δέκα μεγάλων, σπουδαίων συνθετών, που εμπνέουν τον μουσικόφιλο και βραβευμένο με αστέρια Michelin, σεφ Michel Portos ο οποίος  δημιουργεί με πάθος, τριάντα υπέροχες, μοναδικές συνταγές, πηγές των οποίων ήταν οι Μπαχ, Μότσαρτ, Μπετόβεν, Σούμπερτ, Σοπέν, Βέρντι, Ροσσίνι, Μουσόργκσκι, Σατί και Ντυτιγιέ.

 

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 2 φιλέτα πέστροφας
  • 1 λεμόνι (το ξύσμα του)
  • 1 κιλό κολοκύθα
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Αφαιρώ τη φλούδα της κολοκύθας, Ένα μικρό μέρος της το κόβω σε κυβάκια μισού εκατοστού.

  • Την υπόλοιπη την κόβω σε χοντρούς κύβους  και τη βράζω σε χαμηλή φωτιά μαζί με το κομμένο κρεμμύδι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ώσπου να μαλακώσει. Περίπου  15-20 λεπτά.

  • Μόλις βράσει η κολοκύθα την πολτοποιώ, και την ξαναβάζω στη φωτιά προσθέτοντας το σκόρδο πολτοποιημένο και 1 κ.σ. μαργαρίνη. Ανακατεύω ώσπου να φτάσω στην επιθυμητή υφή.

  • Σοτάρω τα κυβάκια της ωμής κολοκύθας και τα αφήνω στην άκρη.
  • Καθαρίζω πολύ καλά και φιλετάρω τις πέστροφες.

  • Σε ένα τηγάνι που έχω ζεστάνει καλά, προσθέτω ελαιόλαδο και τοποθετώ τα φιλέτα της πέστροφας. Ανάλογα με το πάχος τους τα αφήνω 3-5 λεπτά από κάθε πλευρά, ώσπου να πάρουν χρώμα.

Σερβίρισμα

  • Τοποθετώ τον πουρέ κολοκύθας σε ένα πιάτο, από πάνω τα σοταρισμένα κυβάκια κολοκύθας και λεπτές ροδέλες από το πράσινο μέρος του φρέσκου κρεμμυδιού.
  • Δίπλα στον πουρέ τοποθετώ τα φιλέτα της πέστροφας τα οποία πασπαλίζω με ξύσμα λεμονιού, ανθό αλατιού και πιπέρι.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *