Φανουρόπιτα στη λαδόκολα

20150824_0026Τη γιορτή μου τη θύμισε το επιτραπέζιο ημερολόγιο , τη στιγμή που σημείωνα για υπενθύμιση, μια μελλοντική μου υποχρέωση. “Του Αγ. Φανουρίου λοιπόν προσεχώς”, σκέφτηκα. ” Και μιας και έχω καιρό να φτιάξω γλυκό στο σπίτι, δε φτιάχνω μια πίτα αφιερωμένη όχι μόνο στην αμαρτωλή μητέρα του Αγίου που πήγε και στην κόλαση, όπως λέει η παράδοση, αλλά αφιερωμένη και στους φίλους και τις φίλες που με ακολουθούν σε αυτό το μαγειρικό μου ταξίδι;” Ξανασκέφτηκα.

Ξέρουμε βέβαια όλοι και όλες ότι η πίτα φτιάχνεται επίσης, γιατί όπως λέει η παράδοση πάντα, μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις χαμένα αντικείμενα, χαμένους ανθρώπους ή ακόμα να βρεις και γαμπρό. Ομολογώ ότι δεν είχα κάτι χαμένο για να παρακαλέσω τον Άγιο προς φανέρωση του. Όμως… όμως και ενώ ετοιμαζόμουνα να ντυθώ για να πάω στην αγορά και να εφοδιαστώ τα σχετικά  εννέα υλικά, όπως θέλει πάντα η παράδοση για τη συγκεκριμένη πίτα και ενώ έβγαζα από την κρεμάστρα ένα ξεχασμένο παντελόνι… ντράγκα, ντρούγκα, ντράγκα, ντρούγκα αρχίζουν να πέφτουν πέντε έξι  2ευρα. Σαστισμένη, ευχάριστα βέβαια, αρχίζω να ψάχνω πια όλες τις τσέπες και ανακαλύπτω και ένα τσαλακωμένο χαρτονόμισμα των πέντε ευρώ.

“Ώπα, ο Άγιος έκανε το θαύμα του” , αναφώνησα χαρούμενη. “Με κέρασε τα έξοδα για την πίτα του και μόνο που τον σκέφτηκασκέψου να την φτιάξω κιόλας! ”
Το παραπάνω συμβάν δεν είναι ούτε ευφυολόγημα, ούτε τρικ για το κειμενάκι μου, ούτε βεβαίως κάποιο, έστω μικρό  θαύμα, όταν πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ξεχασμένα χρήματα σε τσάντες και κυρίως σε τσέπες ρούχων που έχουν καιρό να χρησιμοποιηθούν. Για εξηγείστε μου όμως αυτή τη μικρή υπέροχη σύμπτωση που μου συνέβη λίγο πριν ξεκινήσω τη θεσπέσια φανουρόπιτα που σας παρουσιάζω πιο κάτω και που τελικά, μας την κερνάει ο Άγιος.

Υλικά

  • 1 κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κούπα τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 3 κούπες τσαγιού αλεύρι φαριν απ
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.σ. γεμάτη κανελογαρύφαλλο
  • 1/2 κούπα τσαγιού σταφίδες μαύρες+ξανθές
  • 1/2 κούπα τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα

20150824_0003

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ρίχνω το λάδι και τη ζάχαρη και χτυπάω με το σύρμα καλά, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη.
  2. Προσθέτω το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού στον οποίο έχω ρίξει και ανακατέψει τη σόδα. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει πάνω από το μπολ, γιατί ο χυμός θα ξεχειλίσει λόγω της σόδας.
  3. Προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι, στο οποίο προηγουμένως έχω ανακατέψει τα κανελογαρύφαλλα.
  4. Ανακατεύω, απαλά και σταθερά ώσπου να δέσουν όλα τα υλικά μου.
  5. Τέλος προσθέτω τις σταφίδες και τα καρύδια και ανακατεύω με σπάτουλα.
  6. Φοδράρω μια στρογγυλή φόρμα 22 εκ. με λαδόκολα που να προεξέχει αρκετά.
  7. Ρίχνω με προσοχή το μείγμα, το στρώνω καλά με πιρούνι και με πινέλο ή με τα χέρια βρέχω τη λαδόκολα που προεξέχει από τη φόρμα, ώστε να μην καεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  8. Ψήνω την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 50-55 λεπτά. Πριν τη βγάλω κάνω τη δοκιμή με το μαχαιράκι, ώστε να βεβαιωθώ ότι ψήθηκε σωστά.
  9. Τη βγάζω από το φούρνο, περιμένω να κρυώσει,  την πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και τη στολίζω με καραμελωμένες φέτες πορτοκαλιού.

20150824_0009 20150824_0010 20150824_0012 20150824_0015 20150824_0018

ΠΗΓΗ:   Για την παραπάνω φανουρόπιτα Δράμας, Νίκος και Μαρία Ψιλάκη
“Το ψωμί των Ελλήνων και τα γλυκίσματα της λαϊκής μας παράδοσης”

Καλή σας επιτυχία… και φτιάξτε την, όλο και κάτι θα βρείτε!

 

 

Comments

2 responses to “Φανουρόπιτα στη λαδόκολα”

  1. ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΗ

    η φανουρόπιτα υπέροχη..το κείμενο μοναδικό..αλλά εγώ που δεν κάνω φανουρόπιτα,
    δεν βρήκα γαμπρό ακόμα..ειδες!!!!

    1. Ελένη προσπάθησε πάλι με τη δική μου φανουρόπιτα. Κι αν δεν βρεις
      γαμπρό, θα γευτείς τουλάχιστον τη μοναδική γλύκα αυτής της πίτας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *