φακές πουρές

Τα μικρά, μαγικά τρικ της κουζίνας. Είναι εκπληκτικό πως με τα ίδια ακριβώς υλικά, αλλά αυξομειώνοντας το νερό βρασίματος της φακής, μπορείς να έχεις μια καταπληκτική σούπα βελουτέ φακής ή, όπως έκανα εγώ αυτή τη φορά, έναν γευστικότατο πουρέ φακής με τον οποίο συνόδευσα τις μικρές μου σάλπες που τις έψησα στην γκριλιέρα. Νομίζω δεν χρειάζονται άλλα λόγια και πληροφορίες. Μια ματιά στις παρακάτω οδηγίες και στις φωτογραφίες μου, νομίζω θα σας πείσουν για να φτιάξετε και σεις αυτόν τον γευστικότατο πουρέ φακής, παντός καιρού και εποχών.

Υλικά ( για 4-6 άτομα- αν πρόκειται για συνοδευτικό)

  • 250 γρ. φακές ψιλές
  • 2 καρότα
  • 1 πράσο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • Ελαιόλαδο
  • Ζωμό λαχανικών (σπιτικό ή του εμπορίου)
  • Αλάτι – ελάχιστο
  • 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • 1/2 κ.γ. κύμινο

Εκτέλεση

  • Καθαρίζω και κόβω σε λεπτές φετούλες τα καρότα, το πράσο, τα κρεμμυδάκια.

  • Τα ρίχνω σε κατσαρόλα με 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και τα σοτάρω καλά. Αλατίζω. Τα αφήνω να μαλακώσουν 5-10 λεπτά.
  • Προσθέτω τη φακή, ζεστό νερό που να την σκεπάζει τελείως και το ζωμό. Αφήνω να βράσει σε χαμηλή φωτιά περίπου τα 40 λεπτά, ώσπου να μαλακώσει.

  • Λίγο πριν το τέλος προσθέτω το κύμινο, την πάπρικα και τον κουρκουμά. Ανακατεύω αφήνω άλλα 5 λεπτά και σβήνω τη φωτιά. Στη διάρκεια του βρασίματος έχω το νου μου στα υγρά του φαγητού. Πρέπει η φακή να είναι πάντα σκεπασμένη με νερό.Πολτοποιώ με τη ράβδο ή στο μούλτι (είναι και πιο γρήγορο τελικά).

  • Σερβίρω σε μικρά μπολάκια με έξτρα ελαιόλαδο.

  • Αυτός ο πουρές είναι εξαιρετικό συνοδευτικό για ψάρια ψητά. Συνόδευσα ψητές σάλπες και μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *