Κέικ λεμονιού με παπαρουνόσπορους

Όποιος γυρίζει μυρίζει, λέει μια παροιμία μας. Και επειδή εκτιμώ πολύ τις παροιμίες, ιδανικός και σίγουρος μπούσουλας για τη ζωή και επειδή εκτιμώ ιδιαιτέρως την προαναφερθείσα, φροντίζω να γυρίζω και να μυρίζω. Με λίγα λόγια να βλέπω, να ακούω, να γεύομαι, να μαθαίνω, να παίρνω πληροφορίες για πράγματα χρήσιμα και χρηστικά, ώστε να δίνω νόημα, ενδιαφέρον  και σκοπό στην καθημερινότητα και τις δραστηριότητες μου.

Έφθασε λοιπόν η στιγμή που έφτιαξα και εγώ για πρώτη φορά, ένα υπέροχο και πρωτότυπο θα έλεγα κέικ λεμονιού με παπαρουνόσπορους, το οποίο είχα γευτεί πριν λίγο καιρό, σε ένα όμορφο   καφέ στο κέντρο της πόλης. Είχα την τύχη η κοπέλα που μου έφερε τον καφέ και το κέικ, να ξέρει την συνταγή, μιας και δημιουργός του, ήταν η Αμερικανίδα μητέρα της.

Η συνταγή απλούστατη και γνωστή, με μόνη διαφορά ότι αντί για βούτυρο ή ελαιόλαδο, χρησιμοποιούμε ηλιέλαιο, που το κάνει πιο ελαφρύ, θα έλεγα πιο φίνο και πιο υγρό. Μου άρεσε πολύ η όλη ιδέα και έτσι το προγραμμάτισα, το έφτιαξα και σας το παρουσιάζω, με την ελπίδα να το πετύχετε και να το ευχαριστηθείτε και σεις, όπως όλοι που το δοκίμασαν στο σπίτι.

aircap-bubble-wrap-small_sccs-qb_3n01-9u_y2u2-hx_xcur-sy

Α, κι αν σας άρεσε όταν ήσασταν παιδί να παίζετε σπάζοντας  τις  φουσκίτσες από τα γνωστά λευκά πλαστικά περιτυλίγματος (bubble wrap), με αυτήν την απλή συνταγή  θα έχετε την ευκαιρία να σπάτε τους δεκάδες παπαρουνόσπορους που θα βρίσκετε σε κάθε γλυκιά μπουκιά από αυτό το μυρωδάτο και ζουμερό  κέικ.

Υλικά (για μια φόρμα 30Χ11)

  • 1- 1/2 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως και λίγο παραπάνω, για έναν  παχύρευστο χυλό)
  • 1 φλ. τσ. ζάχαρη λευκή
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%
  • 1/2 φλ. τσ. ηλιέλαιο
  • 3 αβγά
  • Το ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι
  • Το χυμό από το μισό λεμόνι
  • 1 φακελάκι μπέικιν
  • 2 κ.σ. παπαρουνόσπορους
  • 1/2 φλ. τσ. ζάχαρη άχνη + το χυμό από το μισό λεμόνι αν θέλετε να φτιάξετε και το γλάσο

20160726_0032

 Εκτέλεση
  1. Σε μπολ μίξερ βάζω το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη και το ξύσμα του λεμονιού. Χτυπάω καλά ώστε να ασπρίσουν και να δέσουν τα 3 υλικά.
  2. Προσθέτω τα αβγά, συνεχίζω το χτύπημα, προσθέτω το χυμό του μισού λεμονιού και το γιαούρτι. Ανακατεύω και αρχίζω να προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι το οποίο το έχω κοσκινίσει μαζί με τη μπέικιν.
  3. Τέλος προσθέτω στο χυλό κέικ τις 2 κ.σ. παπαρουνόσπορους, ανακατεύω καλά και ρίχνω το χυλό σε μακρόστενη φόρμα 30Χ11, την οποία έχω φοδράρει με αντικολλητικό χαρτί.
  4. Βάζω το κέικ σε καλά προθερμασμένο φούρνο και το ψήνω στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 10 λεπτά. Ελέγχω αν ψήθηκε, σβήνω το φούρνο και το αφήνω άλλα 5-6 λεπτά μέσα.
  5. Το βγάζω, το αφήνω να πέσει λίγο η θερμοκρασία του και πολύ εύκολα, λόγω του αντικολλητικού χαρτιού το ξεφορμάρω και το τοποθετώ σε πιατέλα.
  6. Προαιρετικά και αφού κρυώσει καλά το κέικ φτιάχνεται και ένα ελαφρύ γλάσο με το μισό φλ. τσ. άχνη και το χυμό από το μισό λεμόνι, το οποίο και περιχύνετε αμέσως στο κέικ σας.

20160726_0034     20160726_0035

20160726_0036     20160726_0037

20160726_0041

20160726_0042

20160726_0044

 

Comments

2 responses to “Κέικ λεμονιού με παπαρουνόσπορους”

  1. Eleni foti

    Πω!!!πω!!!στη γεύση θα ειναι μουρλια

    1. Ελένη έχει καταπληκτική γεύση. Γλυκόξινο και ζουμερό. Να το φτιάξεις, θα σου αρέσει.

Leave a Reply to Dimitra Cherouvim Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *