Μπριάμ

http://thomashohne.com/gallery.
http://thomashohne.com/gallery.

Το Μπριάμ ή τουρλού, ένα υπέροχο και εύκολο λαδερό φαγητό, είναι   ένα χαρακτηριστικό μεσογειακό πιάτο.Η καταγωγή του μας έρχεται απ τα βάθη της Ανατολής  αιώνες πριν, όταν οι εκεί λαοί το έφτιαχναν απ τα φρέσκα ζαρζαβατικά  των καταπράσινων κήπων τους.

Από τόπο σε τόπο βέβαια και ανάλογα με την εποχή,  υπάρχουν διάφοροι και όμορφοι  συνδιασμοί.Κυρίως καλοκαιρινό πιάτο, που όμως πολύ εύκολα μπορούμε  να βρούμε όλα τα υλικά και να το φτιάξουμε και μέσα στο χειμώνα, έτσι για να έχουμε μια φευγαλέα  γευστική αίσθηση  απ το όμορφο ελληνικό καλοκαίρι.

Υλικά

  • 3-4 κολοκυθάκια
  • 3-4 πατάτες
  • 1 πιπεριά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι, πάπρικα, ελαιόλαδο
  • 1 κτλ. σ. πελτέ

20131003_0001

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω και κόβω σε ροδέλες τα κολοκυθάκια και τις πατάτες.
  2. Κόβω σε κυβάκια τις ντομάτες, το κρεμμύδι και την πιπεριά.
  3. Καθαρίζω 4-5 σκελίδες σκόρδο.
  4. Διαλύω την κουταλιά πελτέ σε ένα μεγάλο ποτήρι με νερό.
  5. Τοποθετώ όλα τα λαχανικά σε ταψί.
  6. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω το διαλυμένο πελτέ, και  1/2 ποτήρι ελαιόλαδο.
  7. Ανακατεύω απαλά όλα τα υλικά.
  8. Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, περίπου 1 ώρα.
  9. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο ακόμα νερό.

20131003_0003

20131003_0006 20131003_0009

Tips

  • Συνηθίζω την πρώτη μισή ώρα να ψήνω το φαγητό σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
  • Αν χρειαστεί, στο τέλος του ψησίματος ανεβάζω τη θερμοκρασία του φούρνου, για να ροδοκοκκινίσουν τα υλικά.
  • Το μπριάμ όπως και τα περισσότερα λαδερά, τρώγονται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Φτιάξτε περισσότερη ποσότητα, ώστε να έχετε έτοιμο φαγητό για κάποια άλλη μέρα της εβδομάδας.
  • Τα λαδερά διατηρούνται στο ψυγείο 6-8 μέρες, και οι γεύσεις τους παραμένουν υπέροχες.

Καλή επιτυχία

 

Comments

2 responses to “Μπριάμ”

  1. μαμά Μαρια

    Φαγητό αγαπημένο!Εγώ προσθέτω και μια μελιτζάνα σε κομμάτια και άλλες φορές και λουκάνικο.Καλή όρεξη σε όλους όσους το φάνε

    1. Μαμά Μαρία, ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Πραγματικά αγαπημένο και εύκολο φαγητό.
      Πολύ καλά κάνεις που βάζεις και μελιτζάνα και κάποιες φορές λουκάνικο. Το κάνουν
      σκέτη γλύκα. Καλή μας όρεξη λοιπόν.

Leave a Reply to Dimitra Cherouvim Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *