Μπριάμ; (Νο2) Πες το κι’ έτσι…

Κι αφού δεν μπορούμε να κάνουμε πια ταξίδια, (ελπίζω όχι για πολύ) να γνωρίζουμε πολύχρωμους ανθρώπους που να μας λένε με τα μάτια τις μικρές ή μεγάλες ιστορίες τους, είπα να κάνω ένα ιδιαίτερο γευστικό πολύχρωμο ταξίδι με ετερόκλητα(;) λαχανικά που ίσως δεν μπορούμε να τα φανταστούμε όλα μαζί μέσα στην καυτή θαλπωρή ενός φούρνου. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Κρατείστε την πρόταση, γιατί περί πρότασης πρόκειται και όχι συνταγής. Φτιάξτε τη δική σας ιστορία, στο ταψί και στις ποσότητες που θέλετε.

Υλικά (για 4 καλές μερίδες)

  • 2 κολοκυθάκια – αρχίζω με τα κολοκυθάκια, τιμής ένεκεν… πως αλλιώς να έλεγα συνοπτικά το σημερινό μου φαγητό, παρά μπριαμ;!
  • 2 πατατούλες
  • 1 μεγάλο καρότο
  • 1 πορτοκάλι, ναι πορτοκάλι που αυτήν την εποχή έχει την εκπληκτική γλυκόξινη γεύση
  • 1 ρίζα μικρή φινόκιο
  • 1/2 σελινόριζα
  • Αρκετά ντοματίνια
  • Αρκετά λαχανάκια Βρυξελλών, τα χρησιμοποιώ ολόκληρα
  • 1 ζωμό λαχανικών, ζωμό όχι κύβο
  • Διάφορα μπαχαρικά – κουρκουμά, πιπέρι, καγιέν, αποξηραμένο κόλιανδρο και ό,τι σας κάνει κέφι ή έχετε στο ντουλάπι σας. Πάνε όλα!
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Καθαρίζω όλα τα λαχανικά + το πορτοκάλι. Κόβω το φινόκιο στη μέση, τα υπόλοιπα σε μεγάλα κομμάτια.

  • Τα τακτοποιώ στο ταψί μου.

  • Τα περιχύνω με το ζωμό λαχανικών, τον οποίο έχω διαλύσει σε ζεστό νερό μαζί με όλα τα μπαχαρικά που να μισοσκεπάζει τα λαχανικά. Το ψήσιμο στον αέρα θέλει λίγη περισσότερη ποσότητα νερού, ενδιάμεσα ελέγξτε. Προσθέτω αρκετό ελαιόλαδο. Αλάτι δε βάζω καθόλου.

  • Ψήνω το μπριάμ (;) σκεπασμένο, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα για 40 λεπτά στον αέρα στους 220 βαθμούς. Μετά τα 40 λεπτά άλλα 10 λεπτά στο γκριλ στους 250 βαθμούς για να πάρουν χρώμα.

  • Έτοιμα και γευστικότατα τα ψημένα λαχανικά μου… που για συνοπτικές διαδικασίες τα ονόμασα… μπριάμ Νο 2

Καλή επιτυχία και καλύτερη απόλαυση… και ναι ναι το πορτοκάλι, αριστούργημα!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *